Quantcast
"Умирай трудно" с Плевнелиев и Паси продължава днес с ДПС | СЕГА
facebook
twitter

България

"Умирай трудно" с Плевнелиев и Паси продължава днес с ДПС

Бюджетът и кризата ще са основна тема на парламента тази седмица
Обновена
2 005
 ЕПА/БГНЕС
Срещите на контактната група, предложена от Бойко Борисов започнаха в събота и продължават днес.

Совалките на Росен Плевнелиев и Соломон Паси за управление с ГЕРБ днес продължават с разговори с ДПС. Двамата пратеници на Бойко Борисов определиха мисията си като нещо средно между "Мисията невъзможна" и "Умирай трудно", но участниците определиха първите срещи като умерено оптимистични. Припомняме къде стоят силите след бурната първа седмица на 48-ото Народно събрание и какво можем да очакваме тази седмица - всичко, но не и яснота кой ще управлява.

В събота контактната група, пожелана от Борисов, проведе първите си срещи - с ГЕРБ-СДС и "Български възход". След разговорите с ГЕРБ, Томислав Дончев заяви, че вижда еволюция към отговорност на политическите сили, отговорност над егото. Първата сила обаче не търси аритметично мнозинство, защото смята, че такова управление ще е безпомощно като последното редовно. "Или ще стане на базата на сходство в цели принципи, програми, намерения, или няма да стане", каза тогава Дончев.

"Български възход" също са готови на обединение по определени цели, като младата партия на бившия служебен премиер Стефан Янев още от първите дни след изборите излъчва сигнали, че иска да участва в управление. Той обяви, че при този раздробен парламент трябва да се търси асиметрично решение, каквото би могло да бъде правителство на "супермалцинството".

"БСП за България", "Продължаваме промяната" и "Демократична България" отказаха да участват в този формат на преговори.

"Нещо по средата между "Мисията невъзможна" и "Умирай трудно", така Соломон Паси определи задачата на контактната група, водена от него и Росен Плевнелиев, която днес започна преговори за съставяне на правителство. Днес се състояха първите две срещи с ГЕРБ-СДС и "Български възход" в зала "Запад" на

В противниковото поле - на протестните партии, миналата седмица се стигна до доста нервни ситуации. Първо Корнелия Нинова изостри тона към доскорошните си партньори от "Промяната", а сетне ги изненада, като лично внесе предложението председателската криза да се разреши с поставянето на Вежди Рашидов на поста. Въпреки това днес Искрен Арабаджиев от ПП коментира пред Нова телевизия, че вратата пред БСП не е затворена. Ако мандатът дойде при нас, ще водим разговори за управление - трябва да се носи отговорност, експертното правителство не е добър вариант, посочи Арабаджиев, но допълни, че решение още няма.

Слезд 3 дни на безсмислени раздори, 48-ото Народно събрание вече има председател - Вежди Рашидов, най-възрастният депутат, който го ръководеше и до момента. До компромиса се стигна, след като четири формации – ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП и БВ постигнаха съгласие помежду си. Новината за разбирателството обяви

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да започне консултациите със седемте парламентарни сили за връчване на мандат за сформиране на правителство. Мандатът първо ще бъде връчен на най-голямата сила - ГЕРБ-СДС. "Готови сме и за управление, и за избори", заяви тази сутрин пред БНТ Деница Сачева.

Ако съдим по първите политически коментари днес, то темата на седмицата ще са бюджетът и финансовото състояние на държавата. Днес се очаква ГЕРБ да внесат антикризисни мерки, които определиха като "Ред Бул" за икономиката.

В понеделник ГЕРБ ще внесе в Народното събрание пакет от антикризисни мерки, които няма да струват нито лев за държавния бюджет, но ще подействат като "Ред Бул" за икономиката. Така  Делян Добрев описа спасителните мерки, представени на брифинг на ГЕРБ, на който присъства и лидерът Бойко Борисов.  Н

Утре ще има извънредно заседание на парламента, на което по искане на две партии - БСП и ГЕРБ, ще бъде изслушана служебният министър на финансите Росица Велкова. Тя трябва да предостави данни на депутатите за изпълнението на тазгодишния бюджет и за проекта за бюджет 2023. Неговите основни параметри вече бурно се оспорват от политическите сили. МФ обяви, че има три варианта за бюджет.

Сериозно разминаване има и по двете водещи решения за доходите - ръста на минималната заплата и осъвременяването на пенсиите. Едни искат минималната заплата да се определя по средната, други - по производителността. Предложенията са в много широк диапазон - от 860 лв. (ПП) до замразяване (служебния кабинет). За пенсиите швейцарското правило предполага 12% от 1 юли, което е законово регламентирано, но Росица Велкова коментира, че според нея ръстът трябва да е с по-малко. ГЕРБ смятат, че има възможности за 12%, а ПП обещават 20%.

Три варианта на държавния бюджет е разработило министерството на финансите и те ще бъдат предоставени на редовното правителство, когато бъде избрано, а също и на Народното събрание. До 31 октомври проектозаконът за държавния бюджет за догодина трябва да бъде внесен за разглеждане в парламента. Следв

 

Още

Комисия в НС претупа скандала с "Фейсбук"

26.01.2023

1979
Правителството се изложи с дарението на един генератор на Украйна

26.01.2023

4801
Депутати измислиха да повикат Борисов, Станишев, Гергов и още десетина

24.01.2023

1284