facebook
twitter

България

Украинци и молдовци отново ще спасяват летния сезон

Хотелиерите очакват над 8000 чужди работници от страни извън ЕС
627
БГНЕС

Сезонни работници от Украйна, Молдова и Киргизстан ще спасяват летния сезон по родното Черноморие.  До този момент кандидатите за работа у нас от трети страни в сферата на туризма са два пъти повече в сравнение със същия период на миналата година, сочат данни на Агенцията по заетостта, като очакванията са като цяло миналогодишният пик да се надскочи.

През 2018 г. за срок от три месеца са наети над 8443 чужденци от страни извън ЕС, а до девет месеца са работили 219 души. Спрямо предходната 2017 г. увеличението също бе двойно. Секторът разчита на внос на трудови мигранти от трети страни, за да се справи с хроничното си затруднение с дефицита на камериерки, сервитьорки и бармани, сервитьори, помощници в кухня и хигиенисти. Това обаче задържа нивото на заплащането в сектора значително под средната работна заплата за страната, което и кара българите да търсят работа навън.

От началото на 2019 г. до момента за тримесечна сезонна заетост са регистрирани 2030 чужденци, граждани на трети държави, като бройката им расте ежедневно. Много от тях са студенти, сред кандидатите за работа у нас има и представители на българската диаспора. От тях най-много - 1483, са граждани на Украйна, 243 идват от Киргизстан, а 87 са граждани на Молдова. Подадени са и 453 декларации на работодатели, готови да наемат сезонните работници. Разрешение за работа от 90 дни до 9 месеца пък са получили 379 чужденци.

Туризмът и хотелиерството са секторът с най-много свободни места и най-ниската работна заплата. При средна месечна брутна работна заплата за страната за март от 1247 лева заплащането в бранша е 751 лева, сочат данни на НСИ. За сравнение в селското, горското и рибното стопанство, където също има недостиг на сезонна работна ръка, заплатите вече достигнаха 1000 лв. Съгласно статистиката за март на АЗ работодателите са заявили най-голям интерес към работна ръка в сферата на персоналните услуги.

УЛЕСНЕНИЯ

Гражданите на Молдова вече нямат нужда от разрешение за работа, тъй като от 14 март т.г. влезе в сила двустранната ни трудова спогодба, съгласно която работодателите заявяват потребност от работна ръка пред Агенцията по заетостта, а службата по заетостта в Молдова се ангажира с осигуряването й. Сезонните работници пристигат у нас след сключен договор с конкретен работодател. Самият работодател пък вече не се налага да доказва с тестове, че за тази позиция няма квалифициран български кандидат. За да се гарантира устойчивост в сектора с подготовката на местни квалифицирани кадри, в края на миналата година социалното министерство и Министерството на туризма подписаха споразумение за преквалификация на безработни. По специалности, подходящи за туристическия сектор, вече са започнали безплатното си обучение 74 безработни, съобщиха от Агенцията по заетостта. Заради ниското заплащане обаче подготвените ни кадри предпочитат да работят като обслужващ персонал зад граница.

 

 

Все още няма коментари

Още

И много чужденци са убити при нападение над хотел в Сомалия

13.07.2019

745 1
Тази година в България най-много идват румънци

27.06.2019

769 10
Имигранти спечелиха кметски постове в Германия

18.06.2019

978 2

Влез или се регистрирай за да коментираш

×