Медия без
политическа реклама

Чужденците в Русия ще трябва да подписват "документ за лоялност"

Одобрението за политиката на Кремъл ще бъде задължително

29 Ноем. 2023
Още от международното летище "Домодедово" край Москва чужденците ще трябва да декларират лоялност към властите.
ЕПА/БГНЕС
Още от международното летище "Домодедово" край Москва чужденците ще трябва да декларират лоялност към властите.

Министерството на вътрешните работи на Русия подготвя законопроект, който ще задължи чужденците, влизащи в страната, да подписват „ангажимент за лоялност“, който ще им забрани да дискредитират официалната политика, съобщи държавната информационна агенция ТАСС, цитирана от euractiv.bg. Споразумението ще има за цел да защити „националните интереси“ на Русия.

На чужденец, влизащ в Русия, ще бъде забранено „да се намесва в дейността на държавните органи на Руската федерация, дискредитирайки под каквато и да е форма външната и вътрешната държавна политика на Руската федерация, държавните органи и техните служители“.

След пълномащабното си нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. Русия наложи редица ограничения на чужденци от така наречените „неприятелски страни“, което означава тези, които са й наложили санкции заради войната в Украйна.

Законопроектът за вътрешните работи предвижда, че на чужденците ще бъде забранено да унижават или подбуждат към отричане на „значими морални“ ценности, като например, че бракът е съюз между мъж и жена. Сред тези ценности е семейството. Също така  чужденците няма да имат право да разпространяват пропаганда за нетрадиционни сексуални отношения.

Ще бъде забранено и изкривяването на „историческата истина“ за защитата на страната и нейния принос за победата над фашистка Германия във Втората световна война.

ТАСС не уточнява какви последици ще понесат чужденците, ако нарушат споразумението.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

чужденци, закон

Още по темата