facebook
twitter

България

Убиецът на студента Андрей Монов излиза предсрочно от затвора

253
БГНЕС
Австралиецът Джок Полфрийман излиза предсрочно от затвора, след като през 2011 г. беше осъден за убийство.

След 12 години в затвора австралиецът Джок Полфрийман излиза на свобода. Софийският апелативен съд реши да прекрати предсрочно 20-годишната присъда на убиеца на студента Андрей Монов, съобщи "lex.bg" в четвъртък. 

На Джок Полфрийман му оставаха да изтърпи още 6 години и 6 месеца от присъдата. Решението на въззивния съд идва два месеца, след като Софийският градски съд отказа да освободи австралиеца, като прецени, че той все още не се е поправил. Тогава бившият шеф на затвора в София Десислав Трайков каза, че Полфрийман е многократно наказван за неизпълнение на заповеди и демонстративно неподчинение. Според осъдения обаче това не било вярно. По негови думи той не е имал наказания за физическа агресия, но ако се натъквал на проблем, пускал жалби. Освен това Полфрийман изрази съжаление за убийството на Андрей Монов през 2007 г.

Пред „Лекс“ адвокат Калин Ангелов, който защитава австралиеца, коментира, че съдът е приел, че осъденият е изпълнил всички поставени изисквания и всичко, което е показал през годините в затвора, говори в негова полза. От САС съобщиха, че те ще бъдат публикувани, след като бъде изготвен протокол от заседанието.

Джок Полфрийман е в ареста от 2007 г., след като намушка с нож фатално студента Андрей Монов и рани Антоан Захариев. През юли 2011 г. Върховният касационен съд окончателно го осъди на 20 години затвор. В затвора той стана председател на затворническо сдружение, което се бори за правата на лишените от свобода. Преди 6 години пък австралийските власти поискаха Полфрийман да бъде трансфериран в родината си, където да изтърпи остатъка от присъдата си, но главният прокурор Сотир Цацаров отказа.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ЕП съди страните членки за правомощия

20.11.2019

169
Обвиняемите за "най-голямата" фабрика за цигари се отърваха с мижави присъди

16.11.2019

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

2893 5
Тръгват гражданските искове срещу НАП

11.11.2019

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

2364 5

Коментари

sara1234

Срам. Резил. Позор. Браво на БХК и целокупното войнство на подлогите му! Надминаха себе си! 

samurai

Нямаше много възмутени когато убиецът

Максим Ставийски бе освободен и не лежа и един ден в ареста! 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×