facebook
twitter

България

Трети зам.-министър хвърли оставка заради "моралния стандарт" на ГЕРБ

Александър Манолев си тръгва от икономическото министерство, след като прокуратурата образува проверка срещу него за луксозна вила в Сандански
1618
Илияна Кирилова

"Моралният стандарт" на ГЕРБ, въведен от лидера и премиер Бойко Борисов, взе още една правителствена оставка. Зам.-министърът на икономиката Александър Манолев се оттегли от поста, а оставката му е приета от министър-председателя Бойко Борисов, съобщиха от правителствения пресцентър в сряда. Часове по-рано от прокуратурата обявиха, че започва проверка по медийни публикации, свързани с Манолев и имот край Сандански.

Като мотив за решението си Манолев изтъкнал пред премиера Бойко Борисов точно стартиралата проверка на ВКП  и желанието му това по никакъв начин да не засяга работата на правителството. Друг аргумент, посочен от Манолев, "е солидарността с колегите му, които са спазили моралния стандарт в управлението и са напуснали постовете си само заради съмнения". "Сигурен съм, че в документите няма нищо срещу мен, но не мога да подложа семейството си отново на това. Благодаря за доверието. Решението ми е лично“, е казал още той.

Към момента по "Апартаментгейт" проверявани са заместник-министрите на спорта и енергетиката - Ваня Колева и Красимир Първанов. И двамата вече също подадоха оставки.

По-рано през деня в сряда прокуратурата обяви официално, че се е самосезирала по публикация на "Медиапул", въпреки че тя е предшествена от разследване на имота край Сандански на сайтовете "Биволъ" и "Благоевград нюз". Държавното обвинение е разпоредило на приходната агенция - НАП, да извърши данъчна проверка на замесените в проекта, свързан със строежа на луксозната къща за селски туризъм, която не се ползвала по предназначение, става ясно от съобщението. Обвинението е изискало от ДФ "Земеделие", заверено копие от проекта за вилата, финансиран по Програма за развитие на селските райони. В хода на проверката ще се изискат писмени обяснения от лица, имащи информация по случая, включително държавните служители, се казва още в съобщението на прокуратурата. Ще се провери и спазено ли е задължението на бенефициента в срок от 5 г. след сключване на договора да използва къщата за туризъм.

В разследването на сайтовете "Биволъ" и "Благоевград нюз" се твърди, че зам.-министърът използва "къщата за гости" като частна вила. За имота са били отпуснати 380 хил. лв. по европроект, а плащането е било одобрено от Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) през декември 2015 г., когато Манолев е бил зам.-министър на туризма. Имотът никога не е функционирал като семеен хотел за развитие на селски туризъм, се твърди още в разследването.

В него се разказва още, че Александър Манолев купува терена от 1.8 декара по пътя между Сандански и местността Попина лъка в началото на 2013 г. от  фирма. След това учредява право на строеж на "жилищна сграда – къща за гости" с разгъната площ половин декар на фирмата "Агротрейд – Ана Димитрова" ET. През октомври същата година правото на строеж на "Агротрейд" е допълнено с ограда, басейн и парк. Като екстра за вилата е прокаран тръбопровод от 3 км с минерална вода, твърди "Биволъ". 390.1 хил. лв. идват по европейската програма, а общата стойност на проекта е 564.1 хил. лв.

Самият Манолев коментира пред "Биволъ", че няма "никаква собственост в Сандански". "През 2012 г. притежавах имот, който продадох на споменатото дружество. Мястото не е декларирано, защото няма как да декларирам нещо, което не е моя собственост. Сделката е направена още през 2012 г., когато съм бил в частния сектор", каза той. Проверката на "Биволъ" в кадастъра и Имотния регистър обаче показва друго. Земята, на която е построена "къщата за гости", е негова собственост и в момента, твърди сайтът. Манолев обаче категорично отрича да е вярно каквото и да е в разследването.

Александър Манолев бе предложен да замени на поста транспортния министър Ивайло Московски, който подаде оставка м. г. заради автобусната катастрофата край Своге, в която загинаха 20 души. Манолев обаче се отказа, след като "Капитал" публикува статия с твърдения за негови бизнес връзки в миналото и за дело за катастрофа, за което е бил напълно оневинен.

Във втория кабинет "Борисов" Манолев беше зам.-министър на туризма. Той е син на бившия дългогодишен кмет на граничното село Кулата - Димитър Манолев.

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

КПКОНПИ се събуди за имуществото на Арабаджиеви
КПКОНПИ най-сетне откри конфликт на интереси при Александър Манолев

10.10.2019

2198 7
Прокуратурата се похвали, че е дала на съд бивш зам.-министър

Коментари

Devil in Exile

Уникална вила с уникални екстри, частен имот на зам.министъра, направен до последната стотинка с пари от европейските фондове. Затвор и гражданска конфискация. Каква оставка, какви 5 лева.

GrH

Ето това е "морален стандарт", г-жо Ангелкова!

kaily
снимка на kaily

смърди

вила

Тея оставкаджии не чуха ли  Дани правосъдието:няма морал при пазарните отношения,вика.Значи нула е цената на оставката-пунта Мара,Шменти капели...

Domi

Къщата там е заровено кучето

sega_reader

Трети зам.-министър обиден хвърли оставка заради "моралния стандарт" на ГЕРБ

овцеговедо

много морал бре!!!! БАЙГЪН!!!!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×