Quantcast

Медия без
политическа реклама

Съдът попиля ДНСК за спрения строеж на небостъргача "Златен век"

Поправката "Артекс" е свършила работа - Мирянови имат валидно разрешение за строеж поне до ноември 2022 г.

02 Авг. 2019ТАНЯ ПЕТРОВА
Илияна Кирилова

Административният съд в София попиля Дирекция "Национален строителен контрол" за спрения строеж на небостъргача "Златен век" в столицата. Съдът отмени решението на ДНСК за спиране на строителните дейности, въоръжен с дълъг списък от правни аргументи за незаконосъобразността му. От решението на съда става ясно, че поправката в Закона за устройство на територията, прочула се като "поправката Артекс", е свършила работа и инвеститорите - семейство Мирянови, имат валидно разрешение за строеж поне до ноември 2022 г. Не е ясно дали ДНСК ще обжалва решението. 

Както "Сега" писа, скандалът около небостъргача "Златен век" в кв. "Лозенец" тръгна от съмнения за изтекло строително разрешение на обекта. Разрешението за строеж бе с крайна дата ноември 2017 г., но впоследствие се оказа, че приета междувременно през февруари 2017 г. поправка в ЗУТ е довела до удължаване на срока с 5 г. Според новите текстове разрешенията за строежи втора категория, какъвто е и небостъргачът, вече ще важат 10 вместо 5 години от началото на строителството. Законовите промени и проверките около строежа съвпадат по време с периода, в който редица политици са напазарували евтини апартаменти в обекти на "Артекс". 

В разгара на "Апартаментгейт" всички институции положиха усилия да се дистанцират от темата за законовите промени в ЗУТ и съмненията за лобизъм. Така нито ДНСК, нито главният архитект на София посмяха да признаят, че законовите поправки наистина облагодетелстват фирмата. От общината заеха безопасната позиция, че разрешението е изтекло, въпреки че главният архитект на два пъти е одобрявал промени в инвестиционния проект и след крайната му дата. ДНСК пък изобщо не се произнесе за валидността на разрешението. Вместо това строителният контрол спря временно строежа за отделни отклонения в хода на строителните дейности и йезуитски отсъди, че строителството ще може да продължи едва след като главният архитект даде изрично становище за наличие на валидно разрешение.

ДНСК е органът, който следва да се произнесе дали строежът е незаконен, и е недопустимо тази преценка да се прехвърля на главния архитект, който е издал самото разрешение за строеж. Подобно произнасяне от страна на главния архитект би представлявало тълкуване на закона и няма да има никакво правно обвързващо действие, изтъква съдът. Според съдебния състав обаче законът е достатъчно ясен и от него следва, че валидността на разрешението за строеж на небостъргача е автоматично удължена със законовите поправки от 2017 г. Новата редакция на закона с удължената валидност на разрешителните следва да се приложи както за тази сграда, така и за всички останали заварени строежи от съответните категории, при които срокът не е изтекъл, категоричен е съдът. Така валидността на разрешението на "Артекс" била поне до 19 ноември 2022 г. Нещо повече - заради действия на главния архитект съдът счита, че срокът може да се измести за още по-късно - до 2028 г. Тук съдът се позовава на съществуваща съдебна практика, според която всяко одобрено изменение в инвестиционните проекти на практика подновява срока за разрешението за строеж. Здравко Здравков е допуснал промени в инвестиционния проект на небостъргача на два пъти през 2018 г. и затова можело да се твърди, че разрешението е валидно до 2028 г.

 

РЕАКЦИИ

Решението на съда даде повод на инициативен комитет "Лозенец", който е против строежа, да поиска отново оставката на шефа на ДНСК Иван Несторов. Според комитета ДНСК не е положила никакви усилия да се защити със силни правни аргументи в съда и за да се случи това, следва да се наеме добра адвокатска кантора. Според комитета решението на съда безспорно доказва, че има поправка "Артекс". "Едно е ясно, без тази поправка няма как да говорим за разрешение за строеж, валидно до 2028 г., и съдът съзнателно или не капитализира "Апартаментгейт". Недоумение буди и позоваването от страна на съда на становище на зам.-министър на МРРБ, което няма правна тежест", изтъкват от комитета. На свой ред "Артекс" приветства решението на съда и отново обяви, че търпи големи загуби - 1.8 млн. лв. до момента по твърдения на фирмата, от замразяването на строежа. От компанията уверяват настоящите и бъдещите клиенти, че продължават работата по проекта. 

 

ПРИНЦИПИ

ДНСК е нарушила поне два основни принципа при издаването на административни актове - принципа за истинност и принципа за съразмерност, изтъква още съдът. Заповедта за временно спиране на строежа е издадена, без строителният контрол да си е направил труда да провери междувременно предприетите мерки за отстраняване на нередностите. Така към момента на издаване на заповедта визираните в нея нарушения са били отстранени и не е достатъчно строителният контрол да се оправдава, че това е станало, преди фирмата да е получила изрични указания кое и как да поправи. Така незаконен според ДНСК изкоп в съседен имот се е оказал несъществуващ при проверката на вещите лица, а допуснати отклонения в процеса на строителство са били временни, от технологичен характер, без да засягат конструкцията.

Ключови думи:

Златен век, Артекс

Още по темата