Quantcast

Медия без
политическа реклама

Съдът не пусна вкъщи обвинения за смъртта на Милен Цветков

Делото срещу майката на Кристиан Николов, обвинена, че му е дала джипа си, е прекратено

08 Яну. 2021
БГНЕС

Съдия Веселина Ставрева отказа да пусне от ареста Кристиан Николов, който е обвинен за умишленото причиняване на смъртта на журналиста Милен Цветков при жестоката катастрофа на 19 април м.г. Младежът искаше да бъде пуснат под домашен арест.

Домашният арест не би изпълнил законовата цел на мярката за неотклонение, определи съдът. Законът казва, че мярката цели да попречи на обвиняевия да се укрие и да извърши престъпление или да осуети привеждането в изпълнение на влязлата в сила присъда.

Според съда няма опасност Николов да се укрие. Тази опасност не може автоматично да се свързва с тежестта на престъплението и с размера на наказанието. Съдът не преценява и първоначалния му отказ да даде обяснения и образци за сравнителни изследвания като мотив за задържане. Това е възприета линия на защита, което е право на подсъдимия, посочи съдията. И допълни, че Николов не е осъждан, няма данни за други криминални регистрации и досъдебни производства и данни за драстични нарушения на Закона за движение по пътищата. 

Съдът подчерта и че Николов не може да окаже въздействие върху вече разпитани свидетели, да унищожи доказателства и улики, т.е. да извърши престъпление срещу правосъдието. Но на база на всички обстоятелства във връзка с конкретното деяние, съдът прие, че има опасност да извърши аналогично престъпление. 

Съдия Ставрева посочи още, че до 2 седмици ще насрочи разпоредително заседание по внесения от прокуратурата обвинителен акт срещу Николов. Отказа ѝ да промени мярката му за неотклонение може да бъде обжалван пред Софийския апелативен съд.

Софийската градска прокуратура внесе в съда обвинителния акт за катастрофата, при която на 19 април т. г. загина журналистът Милен Цветков. Това съобщи съдът днес.

Преди това защитата на Кристиан Николов пледира, че подсъдимият е млад човек, който не е осъждан и няма криминални прояви. Адвокатът на Николов допълни, че държането му в ареста е обслужва правото, а прокуратурата. Защитата подчерта, че няма причини магистратите да се съмняват, че ако мярката за неотклонение на Николов бъде променена, той няма да продължи с безупречното си процесуално поведение. И напомни, че съдът може да му наложи и забрана за напускане на страната.

Като аргумент за това, че няма опасност да се укрие, защитата посочи и това, че обучението на Николов в Германия е прекъснато. Той е трайно свързан с България, защото тук живеят родителите и годеницата му.

Прокуратурата изтъкна, че в телефона на Николов е открита кореспонденция от 2018 г. и 2019 г., свързана с употреба и въздействие на наркотици. Били намерени амфетамини и кокаин в метална кутийка. Адвокатът възрази, че има свидетел, който претендира, че това е неговият телефон, т.е. няма доказателства, че е на Николов. Според прокуратурата Николов не трябва да бъде пуснат от ареста.

Прокуратурата обяснява, че има ДНК експертиза, че младежът е седял на мястото на водача в момента на произшествието. Че колата му е била техническа изправност и Николов е имал възможност да я управлява и да спре. Експертизата сочи още, че той е имал пряка видимост към пътната ситуация на кръстовището на повече от 200 м и е възприел както светофара, така и какво се случва на пътя. Въпреки това е карал с 99 км/час - скорост, която надвишава близо два пъти максимално разрешената.

Пред съда подсъдимият обеща пълно съдействие. "Зная, че съдът е подложен на силен натиск по делото, но моля за обективност и да облекчите мярката ми, която е наложена в услуга на прокуратурата, но не и на правосъдието. Ще спазвам домашния арест", помоли той.

В съдебната зала стана ясно, че прокуратурата е прекратила делото срещу майката на Николов, която бе обвинена, че му е дала фирмения си джип "Ауди Q7", с който стана инцидентът. След катастрофата Десислава Пешева бе освободена под гаранция от 100 000 лв., след като беше задържана за 24 часа по закона за МВР. 

Софийска градска прокуратура повдигна обвинение на майката на 22-годишния Кристиан Николов, причинил тежката катастрофа, в която загина журналистът Милен Цветков. Причината е, че е предоставила джипа Aуди Q7 на шофьор, употребил наркотични вещества.

 

Още по темата