Медия без
политическа реклама

Съдии видяха лични атаки и двоен стандарт в случая "Полфрийман"

Засега ВКС отказа да образува дело, а управляващите готвят промени в закона

Предсрочното освобождаване на осъдения на 20 г. за убийство австралийски гражданин Джок Полфрийман предизвика негативни обществени реакции.
БГНЕС
Предсрочното освобождаване на осъдения на 20 г. за убийство австралийски гражданин Джок Полфрийман предизвика негативни обществени реакции.

Решението на Апелативния съд в София за предсрочно освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман, осъден на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов през 2007 г., се използва за предизборна кампания, защото предизвиква негативни реакции сред обществото. Това мнение изрази съдия Емил Дечев от Съюза на съдиите в България пред bTV в сряда. И подчерта, че умишлено се изкривяват обективните факти, свързани с делото.

Освобождаването на Полфрийман от затвора 6 години и половина преди да изтече присъдата му за убийство, даде повод на ВМРО и "Атака" да поискат оставката на Калин Калпакчиев, председател на съдебния състав, пуснал австралиеца на свобода. Сходно мнение с това на Дечев изрази и Здравка Калайджиева – съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург в периода от 2008 до 2015 г. „Тревожното е, че този случай се ползва, за да се започне една лична атака срещу съдии. И то се започва по идея на бивш главен прокурор, по искане на действащ главен прокурор във връзка със съдия, който се е произнесъл негативно относно кандидатурата за бъдещия главен прокурор", каза тя пред БНТ.

Съюзът на съдиите в България, който се оглавява от Калин Калпакчиев, от своя страна отправи критики към Висшия съдебен съвет. "Съдийската колегия не само не изпълнява законовото си задължение да осигурява и отстоява съдийската независимост, но и се е присъединила към безпрецедентния политически и обществен натиск върху съдебния състав, произнесъл се за предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман", пише в официалната позиция на ССБ.

Във вторник бащата на жертвата - Христо Монов, внесе искане за възобновяване на делото срещу Полфрийман. Последва реакция на главния прокурор Сотир Цацаров, който поиска Върховният касационен съд (ВКС) да възобнови делото в Апелативния съд и да стопира освобождаването на Полфрийман от затвора. Според него с определението си съдебният състав е нарушил няколко разпоредби на Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК). Така например магистратите е трябвало да се произнесат с решение, а не с определение. Според Емил Дечев обаче голяма част от делата в апелативния съд завършват с определение. "Ако след внасянето на иска за преразгледане главният прокурор Сотир Цацаров смята, че е нужно решение, трябва да поиска преразглеждане на всички тези 95%", категоричен е Дечев, намеквайки за двоен стандарт.

Бившият наказателен съдия от СГС Антон Станков посочи, че е песимист по отношение на възможността ВКС да върне Полфрийман в затвора. "От професионална гледна точка процедурата е много сложна, няма практика. Много зависи Върховният касационен съд как ще погледне на нещата", изтъкна Станков. От ВКС съобщиха, че се отказва образуването на дело и връща преписката за окомплектоване на Софийския градски съд. Основните аргументи на съда са чисто формални и процедурни - самият Полфрийман не е получил искането на Цацаров и съпътстващата документация.

Правосъдният министър Данаил Кирилов пък обяви, че стартира дебат за законодателни изменения в Наказателнопроцесуалния кодекс, така че предсрочни освобождавания да могат да бъдат контролирани на по-горна инстанция. Към момента този вид дела се решават двуинстанционно и касационното им обжалване е недопустимо.

Междувременно стана ясно, че Джок Полфрийман може да напусне страната, след като получи документи за самоличност. "Напълно възможна е хипотезата лицето да получи документи за самоличност и да напусне пределите на България", обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова пред Нова тв.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата