Медия без
политическа реклама

Спорове бавят законопроекта за изплащане на втората пенсия

Новият срок за яснота по въпроса е 15 октомври

04 Септ. 2019
Възражения на финансовото министерство са спрели предишната концепция за изплащането на втора пенсия, която беше представена като консенсусна от социалния министър Бисер Петков.
Илияна Кирилова
Възражения на финансовото министерство са спрели предишната концепция за изплащането на втора пенсия, която беше представена като консенсусна от социалния министър Бисер Петков.

Възражения на финансовото министерство и спорове бавят над година законопроекта, който трябва да регламентира фазата на изплащане на пенсии от втория стълб на пенсионната система. Въпреки че имаше очакване промените да са готови преди два месеца, срокът е отложен за 15 октомври. Това се разбра вчера от участие на председателя на социалната комисия в Народното събрание д-р Хасан Адемов в сутрешния блок на БНР.

"Представеният в края на миналия август консенсусен продукт се оказа недостатъчно добре балансиран. От Министерството на финансите имаха възражения и така и не се стигна до окончателен вариант. Това накара социалния министър да създаде нова работна група, която трябваше да приключи работата си по законопроекта до края на юли. Сега срокът е 15 октомври", обясни Адемов. Той уточни, че има няколко проблема с фазата на изплащане, които "според участници не са сериозни". Същото се подразбра и от интервюта на представители на Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване в последните дни, които уверяват, че има разбирателство по законопроекта.

От думите на Адемов става ясно, че един от поставените въпроси е свързан с предоставянето на пожизнена пенсия и като цяло с ниските размери на първите пенсии, които ще се плащат от универсалните фондове. "Тези, които им предстои да се пенсионират сега, през 2021 г. трябва да имат възможността да избират пенсионен продукт. Но ако той е разписан като задължителен, това означава, че размерът на средствата, които ще получават, ще бъде минимален и няма да удовлетвори на практика осигурените лица. Точно тук е т.нар. гордиев възел", коментира депутатът.

В първоначалната концепция се предлагаха три начина на изплащане от втория стълб - пожизнена пенсия, разсрочено плащане или еднократно теглене. Изборът обаче бе ограничен според размера на натрупаните средства, поради което за първите пенсионери с две пенсии избор реално не се очакваше да има - те имат твърде малко средства в партидите си, за да могат да получават пожизнена пенсия. Заложеното в този вариант условие бе пожизнена пенсия да се изплаща само ако месечният размер би надхвърлил 20% от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, плащана от НОИ (за тези изчисления се ползват таблици за смъртност и технически лихвени проценти). Предвидено бе и втората пенсия да се наследява, но за това трябваше да се избере гарантиран период на изплащане - напр. 5, 10 и 15 г., а не пожизнена пенсия. Бе включен и комбиниран вариант - разсрочено плащане за определен период, което след това да премине в пожизнена пенсия, стига наличното в партидата да позволява това.

Проблемът с ниския размер на средствата за първите пенсионери - за тях е най-кратък периодът на осигуряване във втория стълб, се коментира все по-интензивно от експертите, като има очаквания първите плащания от универсалните фондове да са съпроводени с вълна от разочарование и недоволство. "Разяснителната кампания е в основата на информирания избор, в противен случай ще има разочаровани. Но мисля, че до 15 октомври ще има окончателен вариант, който да бъде разяснен", коментира и Хасан Адемов вчера.

Известно е, че според разчети на социалното министерство 55% от хората, които ще се пенсионират в периода 2021-2027 г., ще получават по-малко от 30 лв. втора пенсия. Това са хора, които са осигурявани на доходи между минималната заплата и средния осигурителен доход в периода 2002-2017 г. Според последната статистика на Комисията за финансов надзор към 30 юни хората във възрастовата група 55-59 г. имат средно 4075.11 лв. в индивидуалните си партиди. При жените натрупаните средства са 4021.95 лв., а при мъжете - 4128.92 лв. Според пенсионните дружества обаче първите пенсионери с две пенсии са събрали суми от порядъка на 8-12 хил. лв., тъй като официалната статистика се изкривява заради 1.1 млн. кухи партиди - сметки с нередовни постъпления, на хора, които отдавна не работят в България и пр.

ГАРАНЦИЯ

Сред безспорните договорки по фазата на изплащане на втората пенсия е задължението на пенсионните дружества да гарантират, че към момента на пенсионирането всеки ще има в индивидуалната партида най-малко толкова, колкото е сумата на получените брутни вноски през годините.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата