facebook
twitter

България

Според Вълчев матурата по английски досега е била ненормално лесна

172
 СНИМКА : ИЛИЯНА КИРИЛОВА

Матурата по английски език досега е била ненормално лесна. Тази година обаче тя е била по-трудна и резултатите са такива, каквито трябва да бъдат. Тази теза разви просветният министър Красимир Вълчев вчера в интервю за Би Ти Ви.

Министър Вълчев посочи, че оценките от държавните зрелостни изпити т.г. не са много по-различни от предходни години. "Да, имаме намаление на резултатите, но те не са показател за тенденция. През предходните години имахме увеличение, не сме си правили илюзии, че имаме подобрение на резултатите. Това са по-скоро нормални статистически колебания", коментира той. Според него направените от МОН анализи са подобни на тези от минали години, а именно, че се увеличава броят на учениците, които трудно осмислят и интерпретират текстове. Въпреки че постигнатите точки от зрелостниците на изпита по български език са средно 50 т. от 100 възможни, което е най-ниското ниво от 2008 г. насам, министърът смята, че "нямаме историческо дъно".

За разлика от подчинените си обаче, които убедено заявяваха, че матурата по английски език не е по-сложна от минали години, Вълчев бе категоричен, че този изпит определено е бил по-труден. "Тази година средната оценка по английски език е между 4.50 и 5.00. Предходните години между 60-70% от оценките бяха отлични, което беше ненормално, така че сега по-скоро резултатите са такива, каквито трябва да бъдат и съпоставими с останалите предмети", коментира той. Защо обаче досега матурата е била нереално лесна, така и не стана ясно. Не е известно и дали усложняването й тази година е търсена промяна от МОН, която ще продължи във времето, или просто тазгодишният вариант се е оказал по-труден по пълна случайност.

Според министъра, за да се подобрят резултатите, трябва да продължи да се прави същото, което се прави в последните 2-3 години след приемането на новия училищен закон - да се въвеждат новите учебни програми, насочени към усвояване не само на знания, но и на умения и компетентности. По думите му въвеждането им отнема между 3 и 5 г., а за да се получат резултати, са нужни още 2-3 г., или общо 5-8 г. От думите му се разбра, че по-добри резултати евентуално може да очакваме най-рано от випуск 2023/24.

Все още няма коментари

Още

Родители искат да знаят как ще започне учебната година
Централните новини ще са задължително с жестомимичен превод

06.08.2020

392 1
МОН има план за онлайн обучение и след 15 септември

01.08.2020

6916 9

Влез или се регистрирай за да коментираш