Quantcast
Спестяванията на партиите се стопиха покрай орязаната субсидия | СЕГА
facebook
twitter

България

Спестяванията на партиите се стопиха покрай орязаната субсидия

От ГЕРБ отчитат 10 милиона по-малко в банките, а БСП е заплашено от 2.3 милиона дългове
360
 Илияна Кирилова

Огромната зависимост на партиите от държавното финансиране излезе наяве за пореден път, след като политическите сили предадоха на Сметната палата финансовите си отчети за 2019 г. По принцип срокът е до 15 април, но заради извънредното положение им беше дадена двумесечна отсрочка.

В средата на миналата година управляващите неохотно намалиха субсидията за партиите от 11 лв. на 1 лв. на действителен глас. Няколко месеца по-късно, когато беше гласуван държавният бюджет за 2020 г., политиците в парламента не се сдържаха и отново я увеличиха – но на 8 лв. на глас.  Макар и за кратко, намалението оказа своя видим ефект върху партийните финанси. Въздействие оказа и задължението да върнат значителни суми, които им бяха надплатени от финансовото министерство в периода 2016-2019 г. Не бива да се забравя също така, че партиите участваха на два големи вота миналата година – за евродепутати и за кметове и общински съветници, които са били съпроводени със значителни разходи.

Отражението, което дават тези събития, се забелязва ясно в сметките на ГЕРБ. За 2018 г. от партията бяха декларирали 23 149 000 лв. на депозит. Сега тази сума се е стопила с близо 10 милиона – до 13 059 000 лв. Управляващите посочват, че тази година са получили 8 432 000 лв. от хазната. Заради преизчислението на субсидията им се е наложило да върнат на финансовото ведомство 5 613 724 лв., от които 4 965 860 лв. за предходни години, а останалите 648 864 лв. – за 2019 г.

В далеч по-тежко състояние се намира опозиционната БСП. През 2018 г. левицата е държала 5 407 000 лв. в банките. Сега тази сума е паднала до 380 000 лв. Субсидията й е намаляла от 12 043 000 лв. на 5 394 000 лв. за същия период. Облаците над главите на социалистите съвсем се сгъстяват заради висящите задължения на партията, възлизащи на 2 306 000 лв., от които 1 450 000 лв. – към банки.

От ДПС с едва доловимо недоволство пишат в отчета си, че са получили „значително по-малка” субсидия от бюджета в сравнение с 2018 г. и подчертават, че причината е в рязкото й съкращаване. Сумата възлиза на 2 322 000 лв., ала в същото време на финансовото министерство са били възстановени 1 626 000 лв., оплакват се от движението на Ахмед Доган. И допълват, че в началото на отчетния период са разполагали с 6 200 000 лв. в банки, а към 31 декември 2019 г. партията вече няма депозитни влогове.

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Нинова се прицели в първото място на изборите

23.01.2021

306 3
ГЕРБ започва да набира кандидати за депутати

22.01.2021

ТАНЯ ПЕТКОВА

4204 40
ГЕРБ остави висящ въпроса с гласуването на гражданите в изолация

22.01.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

497 2

Коментари

Котаракът Чарли

Покрай изгнанието на Божков и Манолова го закъса...мъка, мъка.

Котаракът Чарли

Интересно ми е само като БСП е на път да фалира даже собствената си партийка, от къде претенции да управлява България. Скори по стар комунистически обичай очаквам режим на тока на Позитано 20 😂😂

paragraph39

Партиите трябва да се издържат финансово в дейността си или САМО с пари от държавна субсидия, или САМО с пари от членски внос/ който членски внос да е, по закон, еднакъв, като единичен размер, за член на партия/! Или и двете! 

И  НИКАКВИ дарения и "спомоществувателства" от никого! ТЧК

ppipi7766

Баш ме боли фара че няма пари за партийната номенклатура.

Баце викаше бизнеса да си продава бентлитата да плаща заплати.

Там в ГЕРБ бяха купили две бронирани лимузини кога бяха за няколко месеца в опозиция.

Продадоха ли ги?

PARAGRAF22

 Неблагодарници ! Той строи магистрали , мостове , тунели ...среща се с президенти , макар , че е само един премиер ...папи го галят по главата ... целува прости кърджалийски п--ки  ... спасява ни от вируси всякакви , а вие сега за два таралясника втора ръка се заяждате . В шкафчето Му надничате . А Той , ЧОВЕКЪТ ,поиска само  малка благодарност -

Вие имате голям късмет, че управляваме. Решил съм да не съм скромен заради тези негодници, които по-цял ден говорят! 

Имате рядък шанс да управлявам аз. Защото, ако управляваше колегата Радев, щеше да постъпи като Путин, Борис Джонсън, щяха да измрат хора. Измряха навсякъде.

paragraph39

Ако партиите НЕ бъдат субсидирани от държавата или само с пари от членски внос/по Закон еднакъв по единичен размер за членовете на всички партии!/, тогава партиите ще бъдат "субсидирани" от хора с много "излишни"/"спомоществувателски"/ пари!!! И, естествено и логично, партиите ще служат на "спомоществувателите" си и ще прокарват и защитават техните интереси!

А добре известно е, че, по дефиниция, Бедните и Небогатите хора/общо към 80-85% от населението у нас!/ НЯМАТ "излишни" пари- включително за създаване и успешно функциониране на техни партии и участието им в Избори и в управлението на държавата!! Нали!

А също така добре известно е, че, при Демокрацията, Избори се печалят с пари- с много пари! А, при Демокрацията, на Избори и в управлението на държавата се участва/законно!/ ЧРЕЗ партии!!! 

Сиреч, Бедните и Небогатите НЯМА как да имат техни партии и партиите им да печелят Избори- и така, чрез участие в управлението на държавата, партии на Бедните и Небогатите да прокарват и защитават техните, на Бедните и Небогатите, интереси!

Ама, пък, Демокрация Е, БЕ!

Впрочем, Демокрацията е от Богатите, за Богатите и заради Богатите!

Бедните и Небогатите при Демокрацията..."да духат супата!"!

КАЗАХ!

 

 

Влез или се регистрирай за да коментираш