facebook
twitter

България

Партиите получиха отсрочка до края на 2020 г. за надвзетите субсидии

14.6 млн. лв. е общата сума, която финансовият министър Владислав Горанов им раздаде отгоре, а сега трябва да възстановят
500
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Правната комисия прие законовите промени с пълно единодушие.

Партиите и коалициите ще имат възможност да отлагат до 31 декември 2020 г. връщането на надвзетите милиони левове от държавния бюджет. Срокът беше гласуван вчера от парламентарната правна комисия, която разгледа на второ четене поправки в Закона за политическите партии, внесени от правителството. Общата сума, която трябва да възстановят заради допълнителните пари, които неправилно им раздаде финансовият министър Владислав Горанов, възлиза на 14.6 млн. лв.

Новите текстове на закона гласят, че субсидията ще се определя на база на подадените действителни гласове за дадена партия или коалиция. Изрично се посочва, че няма да се вземат гласовете "Не подкрепям никого". Както досега, стойността на един глас ще се записва ежегодно в Закона за държавния бюджет. Каква ще бъде занапред тази сума, засега остава неизвестно. Парламентът гласува на първо четене да бъде намалена от 11 лв. на 1 лв., както предложи премиерът Бойко Борисов. По време на дебатите обаче стана ясно, че окончателната сума ще бъде по-висока и тепърва ще бъде предмет на договорки между парламентарните политически сили.

Раздадените субсидии за периода от 26 май 2016 г. досега ще се преизчислят на базата на действителните гласове, получени на последните избори от партиите и коалициите, имащи право на бюджетно финансиране. Разликата между раздадените от финансовото министерство пари и преизчислената сума ще трябва да бъде възстановена на държавния бюджет. Ведомството на Владислав Горанов ще публикува списък на длъжниците в 7-дневен срок от влизането в сила на закона.

Партиите и коалициите, които не върнат веднага дължимото, ще получат 70% от субсидията, която трябва да вземат до 30 юни 2019 г. Ако продължат да се бавят, през следващата година ще им бъде превеждана 50% от сумата. 31 декември 2020 г. е крайният срок, в който всички политически сили - парламентарни и извънпарламентарни, вземали субсидия от 26 май 2016 г. досега, трябва да върнат надвзетите пари в централния бюджет. След това се преминава към събиране на средствата по общия ред, т.е. чрез съдебен изпълнител. Ще тече и лихва за забавяне.

Тези условия бяха гласувани изключително бързо и с пълно единодушие от членове на правната комисия от всички цветове. Разпра възникна единствено по отношение на текст, според който „при спор във връзка с изпълнение на коалиционното споразумение“ субсидията няма да бъде превеждана, докато не се стигне до съгласие между партиите в съответната коалиция. От финансовото министерство изтъкнаха, че имало такъв прецедент с бившия Реформаторски блок, където не се разбрали помежду си за разпределението на парите. Депутати от БСП скочиха, че критерият е субективен и дава възможност на малки партии да извиват ръцете на останалите, с които са в коалиция. Управляващите отстъпиха и текстът отпадна.

ФОРМУЛА

В закона ще бъде записана и формула, според която ще се определя размерът на държавната субсидия в година, в която има парламентарни избори, както и когато се налага преизчисляването й за определен период. Формулата е S=AхCхD/B, където S е годишният размер на държавната субсидия за съответната партия или коалиция; A е сумата за един действителен глас; B е броят на календарните дни в годината; C е броят на дните от 1 януари на съответната година до деня преди изборния ден или преди влизането в сила на акта, с който се преизчислява субсидията; D е броят на действителните гласове, получени от съответната партия или коалиция.

8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Туристическият бранш настоява държавата да финансира карантинни хотели

27.07.2020

МИЛА КИСЬОВА

839 9
Горанов се запъна: Не виждам смисъл в оставката ми

20.07.2020

Обновена

7974 55
Има само един свидетел срещу Божков за престъпното сдружение

16.07.2020

8071 12

Коментари

Хулиган

А тоягите за финансовия министър за след 2020 г. ли се отлагат?

http://www.drago.info/index.php/2017/10/30/depolitizirame-kruchmata/

vasilevil

А единият лев за кога се отлага?

mi6osp.

Хъм, тези пари не са надвзети, а са наддадени.

Ако не се потърси отговорност от този, който ги е дал, историята може да се повтори 

duzov2

Ако не се потърси отговорност от този, който ги е дал, историята може да се повтори 

Точно! Въпросът е кога В. Горанов ще отиде при бай Ставри?

Доколкото знам, най-тежкото нарушение е държавната измяна и после - нарушаване на държавния бюджет.

ЗИЛ131

Не ли ги малко срам, да си табкат телефоните и лежерно да гласуват?!

Интервал

Партиите си гласуваха отсрочка за надвзетите пари от партиите.
Евентуални наказателни лихви - също след отсрочката.

Сериозно си мисля, защо групировките(за благозвучие партиите), не си гласуваха увеличение на субсидиите със задна дата, а после да приспаднат надвзетото от увеличението. И готово... Мисля, че щеше мине без проблем, само с малко форумни геройства, но тези герои веднага могат да бъдат арестувани.. Апатията и безнадеждността на народа вече е достигнала нужните нива за подобно решение, а наглостта на групировките отдавна ги е надминала.

Индженеро

Е, Мюфтийството получи по-голяма отсрочка.

mi6osp.

Хъм,  тази отсрочка е елементарен милиционерски номер. 

Следват избори, партиите ще се охарчат, няма да могат да върнат парите и Владко/ ГЕРБ ще им прибере имущество и имоти. 

Влез или се регистрирай за да коментираш