facebook
twitter

Горещи новини

Патриотите, БСП и ДПС наложиха на ГЕРБ да вдигне рязко партийната субсидия

Държавата вече ще плаща по 8 лв. на глас, реши парламентът след скрити политически преговори и гласуване, оставило съмнения за нарушение на правилника на Народното събрание
3651
Илияна Кирилова
Мустафа Карадайъ

По-малко от половин година след като съкратиха държавното финансиране за политическите партии от 11 лв. на действителен глас до 1 лв., депутатите внезапно увеличиха размера му отново. С промени в Закона за държавния бюджет беше решено, че правоимащите политически сили ще получават от държавната хазна по 8 лв. на глас. Това беше предложение на БСП, което управляващите първоначално отхвърлиха. В пленарна зала обаче изненадващо партньорите на ГЕРБ от „Обединени патриоти” се обединиха със социалистите и ДПС. В крайна сметка депутатите на Бойко Борисов се оказаха напълно безпомощни и се принудиха да приемат увеличението.

Интригата започна по-рано през деня, когато водачът на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че ГЕРБ и БСП тайно са се споразумели да бъде прието предложението на социалистите субсидията да се повиши на 8 лв. Карадайъ не представи доказателства за твърдението си. Но обясни, че ГЕРБ ще предостави подкрепата си по заобиколен начин – депутатите на партията ще напуснат пленарната зала на парламента, когато се гласува предложението на БСП. Така гласовете на социалистите ще бъдат достатъчно, за да прокарат увеличението на субсидията.

При гласуването в пленарна зала управляващите първоначално опровергаха Карадайъ като гласуваха срещу предложението на БСП. Когато обаче се стигна до текста, с който се предвиждаше субсидия от 1 лв. на глас, изведнъж патриотите без никакво предупреждение гласуваха „против” заедно с БСП и ДПС. Това хвана депутатите от ГЕРБ неподготвени, тъй като нямаше никакви предварителни индикации, че нещо подобно ще се случи. Напротив, в пленарна зала имаше тежки пререкания между ДПС и патриотите, както и между ДПС и социалистите. Същият резултат обаче се повтори и при прегласуването. Объркани, хората на Бойко Борисов поискаха почивка, за да се разберат с изненадалите ги партньори.

Първоначално обявената 15-минутна почивка се удължи до около един час, което показа, че скришните разговори между ГЕРБ и патриотите са били тежки. В крайна сметка обаче хората на Борисов капитулираха и се съгласиха на 8 лв. субсидия. „Много или малко е това, нека да преценим във времето. Ние уважаваме тяхната позиция. За нас приоритет е следващата финансова година да има устойчив и предвидим бюджет”, сдържано обясни финансовият министър Владислав Горанов. Той обаче видимо се подразни на журналистическите въпроси как ще бъде прегласуван член от закона, който вече е отхвърлен на два пъти. „Оставете депутатската работа на депутатите, а политическата – на политиците”, нахока той репортерите. "В момента субсидията е нула лева, не знам дали разбирате това", намеси се и съпредседателят на патриотите Валери Симеонов.

От ДПС обявиха, че прегласуването е откровено нарушение на парламентарния правилник. Въпреки че депутатите от движението многократно я подканиха, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева така и не им посочи разпоредба от правилника, която да позволява трето гласуване. Само посочи, че „правилникът не изчерпва абсолютно всички ситуации”. „Или бъдете председател на НС и следете за спазването на правилника, или отстъпете тази длъжност на човек, който ще изпълнява конституцията, законите и правилника на НС”, обърна се към нея Карадайъ. След като не получи отговор, той и останалите депутати на ДПС напуснаха пленарната зала. А предложението на БСП за 8 лв. на действителен глас беше окончателно одобрено.

69

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

НСО плаща горивото за охраната на Пеевски и Доган

26.01.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

2533 7
Вотът на недоверие увисна на каприза на „Воля“ и „Атака“

24.01.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

19896 84
Домусчиев и ДПС бягат от темата "лотарии"

24.01.2020

2932 5

Коментари

Страници

Хулиган

Да бяха партии, и по 20 лева да им се дават, няма да е жалко.

Но тъй като са групи от политически шмекери за обслужване на плутокрацията, даже лев им е много...

http://www.drago.info/index.php/2017/10/30/depolit...

Devil in Exile

?

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Г-жа Стоянова тогава заяви, че популисткото предложение на ГЕРБ е временна мярка и до внасянето на държавния бюджет ГЕРБ ще инициират широк обществен дебат по темата, за да се намери най-правилното решение за субсидиите на политическите партии.

Временна мярка, колкото да удари конкуренцията в местните избори.

На вуйчо ти вуйчо му
Без този жесток удар резултатите от изборите щяха да са диаметрално противоположни. А Маяма картечарката - изборът на (уж)десните+БКП щеше да е кметица.
Антей

 

Браво,

този път на финмина Горанов за мъжката дума!

 

Имаше референдум, на който българските граждани

одобриха предложението за субсидия от 1 лев

за политическите партии.

 

Айде стига се ревали от БСП!!

Разбираме да реват от ДПС или Воля, или Атака -

малки партии иди - дойди, както казва и Карадайъ.

 

Но от социалната лява партия да искат да измъкнат

от окъсания джоб на нещастните бедни българи

още пари е кощунство.

И направо става подозрително неистовото реване на БСП

да се увеличи субсидията -

да не би на ръководството нещо да му гори под з@дника!

..................................

 

И вижте какво унижение - 543 000 български граждани

ще получат

помощ от 24 кг и 570 грама хранителни продукти!

 

Вместо да получат възможност

да работят и да си изкарват достойни пари за достойно

човешко съществуване!

 

Е, до преди 1989 г. нямаше такова безподобно унижение

на човешкото достойнство.

 

Да ти дават ... помощи,

на хора, които имат физическата възможност

сами да си заработват пари и да живеят достойно!

 

А на другите увредените - пък да получават пенсии 

с които също да могат достойно да живеят

а не да получават подаяния ....

............................................

 

Защо е важно човешкото достойнство ли?!

Ето пресен пример.

 

Възрастен мъж албанец пострадал от земетресението

каза пред тв камерата, че се чувства неудобно да 

моли за хляб!

Пострадал от земетресение!

 

Съсипахте го този български народ,

небългарски политици, съсипахте го... 

 

☝️

 

hamer

Добре де, мислиш ли, че ако така "любимата" ти Нинова, респ. ПГ на БСП направи подобно предложение в НС, то може да бъде прието без гласовете на ГЕРБ? Другарката Нинова си гледа оцеляването на партията, а не на народа, защото нищо друго не може да направи и няма как да го направи.         Електоратът вече отдавна не решава изборите - с този изборен закон и 5 души само да гласуват, ще си иизберат парламент. Прог рами, платформи, идеологии - това отдавна е бля-бля...

Ракурс
снимка на Ракурс

Те и сега могат  ората да работят . но има бесен капитализъм.

Цените са големи. а работа има  я вижте промишленост държавна няма но има 180 000 дър. служителя,, Туризъм няма но има министерство спорт няма но има министерство.

inventus

Поздравления Антей!

Диагностик

Субсидията от 8 лв е отпаднала при гласуването. Също и предложението на ГЕРБ за 1 лв.

В момента се пазарят за трофея.

За сега субсидията остава 0 лв.

След приемането на бюджета пазарлъците ще продължат.

Ракурс
снимка на Ракурс

А дано ма надали.

мантрите и лъжите ,че така били независими от  бизнес /престъпници са несъстоятелни, Д аси събират членски внос и това е.

Оня миндил витков ?и пицоф?  влязаха ли пак да папкат субсидия?

paragraph39

АНТЕЙ,

/:/ Имаше референдум, на който българските граждани

одобриха предложението за субсидия от 1 лев

за политическите партии.

..........................................................................................................................

Първо, НЕ са българскиТЕ граждани, а българскИ Граждани-Избиратели!

Второ, решението на този референдум/ референдумът на КУ-КУвците/ НЯМА правна сила- тъй като в този НЕ са участвали колкото или повече Избиратели, отколкото са гласували на парламентарните Избори преди него! А това е задължително изискване на Закона, за да бъде признато за валидно решеното с гласовете на повече от 50% участвали в референдума! Но на този референдум- доказано и в Съд!!!- са участвали по-малко Избиратели, отколкото на предишните парламентарни Избори!

Трето, по-правилно, по-демократично и по-справедливо е/което и предлагам от години!/: партиите да бъдат финансирани САМО със субсидии от бюджета на държавата и членски внос на членовете ѝ! Или, дори, САМО от членски внос!  Като размерът на едноличния членския внос трябва да е ЕДНАКЪВ/ определен със закон/ за всички партии! И това финансиране трябва да е под постоянен и строг контрол от Сметната палата! И никакви други финансови постъпления за партиите от други източници/ дарения, спонсорство, стопанска дейност и прочие/! Иначе, партиите на Богатите/Малцинство в Обществото!/ ще са ВИНАГИ с предимство във финансово отношение пред партиите на Бедните и Небогатите/Мнозинство в Обществото!/! А, както е известно и на малките деца дори, при Демокрацията, Избори се печелят с пари- с МНОГО пари/ за медии, собствени и несобствени, за анкети на социолог. агенции, за печатни материали, за знамена, транспаранти, транспорт, кебапчета и т.н./!

КАЗАХ!

 

 

Slava
снимка на Slava

Кое им е малкото на депесе? Доган ненаяденият ли, Пеевски корпулетният ли правят депесе малка партия?

duch

И какво стана с определението за срастването на политическата с икономическата власт. Май даренията  са точно такъв инструмент за осъщестяването на горното.

Като искат да получаван дарения да ги получават от фонд в който да се събират дарения за партии и после да си ги разпределят повежду си и нито лев от данъци. Другият им източник за финансиране да е членския внос 

nebenebe

Наистина е тъпо да се гласува при тези обстоятелства. А и нито един депутат не ми вдъхва доверие.  0 (словом нула) лева за тия дърдорковци и нищоправци.

Кара Колю

Бааси и Събранието... Отхвърлят предложението на Нинова за 8 лева, а приемат предложението на ОП за 8 лева... сущий цирк...

П.П. ДПС ще ги сготви... Ако Бочко не превари ?

Скрудж

Аз предлагам субсидиите на партиите да са 1% от средното аритметично на минимална пенсия и заплата.

Значи, за 2020 година - 250 лева пенсия и 610 лева заплата - 860 лева. Средно - 430 лева, което прави субсидия от 4.30 лв на глас. Ако партиите искат повече, да работят за повече доходност.

Скрудж

Предлагам също заплатата на депутат да е равна на средната заплата в избирателният му район!

Ако е депутат от Видин...примерно, нека получава 600 - 700 лева месечно! Ако е от София - 1500. Без значение в колко комисии е и без други добавки.

nebenebe

Е, ти пак лансираш вредните шопи. Санким  малко им е дето изсмукаха страната и е под въпрос оцеляването и.

Скрудж

Абе...остави ги с 1500 месечно в София и им гледай сеира. 

inventus

Никакви субсидии! Никакви дарения! Да си се издържат от членски внос! Специално пък тия от БСП като са толкоз курназ да приемат най после решението за курса към въоръжена борба и да хващат балкана!Ако съм жив до тогава и аз ще им помагам. Там да видят кон боб яде ли и лесно ли се взима власт. Щото тъкмо те я изтъргуваха на времето за жълти стотинки и паница леща като смятаха че със набързо накраденото ще живеят цял живот охолно.. И с това сринаха цялата държава и прогониха половината младо население! Що не погледнаха китайците що правят а? Ревизионисти били! Така ги наричаха. А те им отвръщаха като ги наричаха догматици.Нашите дори и догматици не бяха. Оказаха се най долни измекяри.

paragraph39

DUCH,

/:/Като искат да получаван дарения да ги получават от фонд в който да се събират дарения за партии и после да си ги разпределят повежду си и нито лев от данъци...

.........................................................................................................................

?

Горе-долу и аз това предлагам/ от сума време, при това/!

ОК, нека партиите да получват дарения! Но...

Но даренията за партиите да се изпращат и влизат в държавния бюджет- в перото там за субсидиране на партиите!

А държавата/МФ или Сметната палата/, а НЕ фонд, да ги разпределя по партиите, но по Общото правило: т.е., размерът на субсидията за всяка конкретна партия да зависи от броя получени валидни гласова от партията на последните парламентарни Избори!

И никакви други пари за партиите- от никого и от нищо, освен и от членски внос/който, по Закон, да е еднакъв по едноличен/единичен/ размер за всички партии!/! КАЗАХ!

 

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

И кво става сега - май хем 8 лв/глас субсидия, хем финансиране от компаниите ?

Forza NATO

И ДПС сит, и ДПС цяло.

 

Forza NATO

Някой разбра ли от дебата (не съм го следил), защо от 1 отидоха на 8?

 

Какво им е било на числата от 2 до 7?

paragraph39

Е, 8 лева НЕ е като 1 лев- осем ПЪТИ повече е!

"Четвъртата власт"- медиите/+ социологическите агенции и сие/ пак ПОБЕДИХА!

За медиите и сие/99% частни!/ Изборите са "мана небесна"- защото тогава партиите им пълнят гушите и с пари от държавните субсидии!

Даже, медиите и сие имат личен интерес да има колкото е възможно повече и по-често ПРЕДСРОЧНИ Избори- и нищо чудно задкулисно да работят за това/като "разлайват кучетата"!/?! ПФУ!

 

dobadoba

Вода в мелницата на 7/8 и Слави.

Много.

⚓️

Кара Колю

Важното е, че не приеха предложението на БСП(к) ???

paragraph39

dobadoba

/:/Вода в мелницата на 7/8 и Слави.

.........................................................................................................................

Слави е милионер- той НЯМА нужда от субсидия за личната му партия "7/8/"! Той от Печалбата на личната му търговска ТВ/а НЕ партийна, по Търговския закон, а НЕ по ЗПП!!!/ може да дава пари/ от реклами/ за личната му партия! Впрочем, това важеше и важи и за партията НФСБ на търговската/ а НЕ партийна!/ ТВ "Скат на Валери Симеонов- и той за 1лв. държавна субсидия е! И партийни изборни концерти по площади и стадиони да прави може Слави, че и да ги излъчва в ефира на личната му ТВ, почти без пари!

Но Слави има интерес конкурентните му на личната му партия партии да НЯМАТ достатъчно пари за каквото личната му партия ИМА!

И поради туй, а НЕ от "любов към Народа", Слави натискаше, натиска и ще натиска за 1 лв. партийна държавна субсидия за получен оп партия глас на Избори- но при запазено право на Дарения и Спонсорство за партиите! А това е удар под кръста за партиите на Бедните и Небогатите, нали?! Ама, нали, Слави е баш "демократ"! Пък и Демокрация сега Е, БЕ! "Шат на патката главата...!"- както Слави пееше! Тъй де!

dobadoba

paragraph39-е,

@КОЙ от партийците няма пари:

Чичко Бойко,

Или Г-жа ТехноИмпексова & Ko,

Или Болен,

Или Барелката,

Или Воеводата,

Или Со*ола

?

Всички те са топ-милионери, може би и милиардери.

Но искат още!

И още!..

⚓️

Човешко око само пръстта го насища.

Народна поговорка.

Антей

 

Точно така -

браво умни български човеко dobadoba! 

❤️

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×