Медия без
политическа реклама

Софийският университет спечели дело за 70 млн. лв.

ВАС отсъди, че проектът за изграждане на център за върхови постижения е спрян неправилно

Проектът вече 6 месеца не може да стартира заради липса на средства.
Pixabay
Проектът вече 6 месеца не може да стартира заради липса на средства.

Изпълнителната агенция "Наука и образование за интелигентен растеж" (НИОР) към просветното министерство търси 70 милиона лева за отхвърления проект на Софийския университет (СУ) за изграждане на център за върхови постижения в областта на здравословния живот и биотехнологиите. Причината е съдебно решение, според което въпросният проект трябва да получи финансиране. Това съобщи за в. "Сега" Кирил Гератлиев, изпълнителен директор на агенцията, която е Управляващ орган на оперативна програма "Наука и образование". По нея бяха заложени около 200 млн. лв. за създаването на общо 4 центъра за върхови постижения в България.

Проектът на Софийския университет беше класиран с точки, близки до максималните. По-късно обаче той беше отстранен поради това, че в него се предвижда ремонт на сграда, която междувременно Министерският съвет отне от СУ. В края на миналата година правителството действително изненадващо даде въпросната сграда, намираща се на бул. "Ал. Стамболийски", за нуждите на съда. В основанията за отхвърляне на проекта пишеше, че от университета са посочили друг свой имот (става дума за част от болница "Лозенец", която е база за студентите от медицинския факултет на СУ), в който ще се изгради замислената лаборатория "за фундаментални научни изследвания в областта на модерната персонализация на трансплантацията на органи, тъкани и клетки". От Изпълнителната агенция НОИР обаче не приеха това и отхвърлиха проекта с мотива, че е недопустимо представяне на документи, с които се подобрява качеството на подаденото проектно предложение.

"Софийският университет обжалва отстраняването в съда, защото сградата може да бъде заменена с друга, а проектът има висока научна стойност. Университетът спечели делото на две инстанции. Решението на Върховния административен съд е окончателно и има задължителен характер", поясниха от пресцентъра на университета. Оттам посочиха, че в продължение на шест месеца Изпълнителната агенция „Наука и образование" отказва да сключи договор за проекта с различни аргументи - липса на средства, както и необходимост проектът да бъде оценяван отново.

Коментарът на изпълнителния директор на НОИР Кирил Гератлиев бе, че в момента "управляващият орган търси ресурс за изпълнение на съдебното решение", от което се подразбира, че проектът няма нужда да минава през втора оценка. Той обясни, че е изпратил писма до просветното и финансовото министерство, на които очаква отговори. "Едва след това ще имаме повече информация", заяви той. Още при отхвърлянето на проекта на СУ и появилата се възможност страната ни да изгуби заложеното финансиране от агенцията обясниха, че правят анализи за какво могат да се пренасочат въпросните 70 млн. лв. при разрешение от ЕК. Обещанието бе, че при всички случаи те ще останат в рамките на първа ос на НОИР, тоест за наука.

От МОН заявиха, че вече са пратили отговор на изпълнителната агенция, който гласи, че министерството не може да осигури нужното финансиране. Източници на в. "Сега" коментираха, че заложените 70 млн. лв. са били пренасочени към други проекти с решение на Комитета за наблюдение на оперативната програма, и цитираха разпоредби от Закона за обществените поръчки, според които, ако нямаш право на разход, не можеш да изпълниш съдебното решение поради обективни причини. "Тогава съдебното решение не може да се изпълни поради обективна невъзможност", твърдят те. В такива случаи обаче финансовото министерство винаги може да намери резерви в бюджета и да отдели допълнителен ресурс, коментират други експерти, запознати с казуса.

 

КОЙ КАКВО:

Останалите три проекта за центрове за върхови постижения, които спечелиха общо 128.7 млн. лв. финансиране по оперативната програма, са вече в ход. По компонент "Мехатроника и чисти технологии" бе класиран проектът на Института по обща и неорганична химия на БАН с бюджет от 69.1 млн. лв. В областта на информатиката и информационните и комуникационните технологии бе одобрен проектът за научен център на СУ за 29.7 млн. лв. Отново Софийският университет, но като водеща организация в консорциум "Наследство БГ", е бенефициент и по третия компонент на програмата - "Нови технологии в креативните и рекреативните индустрии" (отново 29.7 млн. лв.). Четвъртата област - "Индустрия за здравословен живот и биотехнологии", за която бяха заделени 70 млн. лв. за изграждане на научен център - остана без одобрен кандидат. Освен проекта на СУ заради това, че не са успели да съберат минималния нужен брой точки, бяха отхвърлени и още три други проекта - на Института по електроника към БАН, на Медицинския университет във Варна и на Университета по хранителни технологии в Пловдив.

 

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

СУ, МУ-София център, проект

Още по темата