Медия без
политическа реклама

София може да удължи с месец записването в детските градини

Първото класиране си остава на 15-и май т.г.

08 Апр. 2020
Илияна Кирилова

От Столичната община имат готовност да изместят с един месец срока за записване на децата, приети в общински детски градини или в подготвителни групи в училищата за учебната 2020/21 г., ако извънредните мерки не бъдат отменени на 13-и май. Това става ясно от съобщение в информационната система на Столична община за обслужване на детските заведения и подготвителните групи в училищата ИСОДЗ (kg.sofia.bg)

Оттам обявяват, първото класиране за прием на деца в градините и училищата ще се извърши на 15-и май 2020 г., както си е по план. "В случай че извънредното положение в страната бъде удължено и след 13 май 2020 г., след извършване на първото класиране, срокът за записване на класираните деца се удължава от 18 май до 18 юни 2020 г.", посочват оттам. "При евентуално удължаване на извънредното положение родителите ще бъдат своевременно уведомени за промени в графика на дейностите, публикувани на сайта на ИСОДЗ", казват още от дирекция “Образование” на Столична община.

От съобщението не става ясно кога би било второто класиране при евентуално удължаване на извънредното положение, което по според календара в информационната система трябва да се обяви на 30-и май, а записването на децата да се осъществи до 12-и юни. Освен това не е ясно защо от общината казват, че срокът за записване на децата, приети на първо класиране, може евентуално да бъде удължен от 18-и май на 18-и юни, след като според информационната система този срок е от 15-и до 29- май, т.е. удължаването би следвало да е от 15-и май евентуално до 18-и юни. На въпроси на "Сега" на какво се дължи това разминаване в обявените от общината дати оттам пратиха формален отговор, който повтаря първоначалното им съобщение - че удължаването на срока за записване ще бъде в зависимост от предприетите мерки от държавата в условия на извънредно положение.

"Aко удължат извънредното положение, втората класация ще е на 18-19 юни, вместо на 29 май", предполагат майки в социалните мрежи, които иначе споделят с одобрение новината за удължаване на срока за записването.

"Броят на класиранията няма да бъде променен, т.е. ще се извършат 4 класирания, като ще се съобразят със сроковете за записване на децата в детските градини", уточняват още от Столична община.

За 2020/21 г. в общинските детски градини, ясли и подготвителни групи в училищата в София бяха обявени 12 156 свободни места, което е с около 1700 по-малко от м.г. В момента родителите имат възможност да направят кандидатури на децата си за участие в първото класиране, като до 11-и май те могат да пренареждат желанията си.

В социалните мрежи се обсъжда идеята родителите, изгубили работата си заради извънредното положение, да не бъдат лишавани от точката, която се дава за работещи родители (и така увеличава шанса децата им да бъдат приети в учебно заведение). Засега обаче правилата за прием в детските градини остават без промяна.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата