Медия без
политическа реклама

Служителите на НСИ започват протести в цялата страна за заплати

10 Окт. 2023
Служители на НСИ протестираха в Русе и през юли за по-високи заплати, но без резултат.
Aрхив EPA/БГНЕС
Служители на НСИ протестираха в Русе и през юли за по-високи заплати, но без резултат.

Служителите на Националния статистически институт започват протести в цялата страна за увеличение на заплатите. Експертите на НСИ са готови да преминат и към ефективни стачни действия, ако за пореден път не бъдат чути, съобщиха от КТ „Подкрепа“. 

Националният статистически институт бе подминат от актуализацията на работните заплати при приемането на бюджет 2023, въпреки че възнагражденията изостават чувствително. От института до последно се надяваха, че ще бъдат включени в нея, но това така и не се случи.

Средната работна заплата в НСИ е под 1300 лева, а често статистиците по териториални поделения получават под 1000 лева заплати, въпреки че са високо квалифицирани, с висше образование и чужди езици, изтъква от КНСБ.

През 2015 и 2020 г. заплатите са увеличавани с най-ниския процент (3-4 %), а по време на COVID кризата с до 30 % и то само на служителите, които провеждат изследвания в домакинствата по метода „лице в лице“. През декември 2022 г. заплатите на всички са увеличени с 11 %, но продължават да са много ниски – и спрямо нивото в администрацията, и спрямо останалите сектори.

Служителите настояват за минимум 50% увеличение на разходите за персонал или за 11,5 млн. лв. ръст.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата