facebook
twitter

България

След сигнал за брутално отношение в старчески дом започват уволнения

Последният случай е от център за настаняване на възрастни с деменция в Пловдив
796
 Нова тв

От Община Пловдив са поискали оставката на управителя на Центъра за настаняване от семеен тип на хора с деменция в Пловдив. Оттам са обещали и да уволнят всички служители, които са си позволили да държат грубо с потребителите на институцията. Това съобщава Нова телевизия по повод излъчен по-рано през деня репортаж, в който бяха показани фрапиращи кадри на насилие от страна на служителите на дома върху болни хора. „Подобни ситуации ще бъдат строго наказвани”, е заявил ресорният зам.-кмет Анести Тимчев.

За бруталното отношение към възрастните хора в дома в Пловдив, за който за едно място чакат по 60 човека, са сигнализирани техни близки. На аудиозапис, разпространен от близък на една от обитателките на дома и излъчен по Нова ТВ, се чуват скандални реплики. "Не пипай там, не пипай там, ще те убия!", обръща се служителка към болен човек. "Разтоври си краката!", крещи друг служител на възрастен човек, нуждаеш се от грижи. "Ама не ме бий", отговаря умоляващо той. Сред бруталните реплики са още: "Ама мълчи малко, ма", "Ще станеш, за къде ще ставаш? Къде ще ходиш? На майка си на..." и т.н.

На записа се чува как болногледачки oбиждат, унижават и удрят възрастна жена. Тя е на 84 години, с демениця и напълно неподвижна. Записващото устройство е поставено от внучката й Калинка Ненова. Тя забелязала, че някои от болногледачите удрят възрастните хора и се държат цинично с тях. Правело впечатление и, че от лекарствата, които им дават, пенсионерите изглеждат като упоени. Записвала персонала в продължение на месец, включително и една от служебните им оперативки. "Видях как болногледачка удари шамар на жена, която се изходи по малка нужда в коридора", разказва тя. По думите й на възрастните хора с деменция са давани лекарства за шизофреници, което е недопустимо.

Един от служителите на дома, пожелал анонимност, разказва пред камерата как при смяна на сутрешния тоалет на една от потребителките на дома, негова колежка й е ударила шамар по дупето и я е накарала да си яде фекалиите. Друг разказва за това как болните са наказвани по преценка на болногледачите. Някои са оставяни без храна, други без ток и топлина. "Постоянно й отваряха вратата, за да замръзва. Случвало се е цяла нощ да стои отворена вратата, случвало се е без одеяло да бъде жената", посочва служител от центъра.

Ирина Ангелова пък разказва за синините по тялото на майка й. Болногледачите твърдели, че жената падала и се удряла сама, но никой не знаел кога и как. „Имаше синини по ръцете, отпечатъци от пръсти по китките, което ме навежда на мисълта, че тя е дърпана, натискана”, коментира Ангелова. След поредното падане възрастната жена се обездвижила, влошила се и починала. Въпреки че страдала от деменция, била лекувана с лекарства за шизофреници. От центъра издали и фалшива епикриза, че пенсионерката е лежала в психиатрията в Пловдив. Според подправения документ, когато я приели, жената била агресивна и крещяла по цели нощи.

Управителката на центъра Марина Тянева твърди, че за лечението на пациентите отговаря психиатърката д-р Константинова. Според Тянева служителите на центъра се грижат добре за потребителите, били мили и внимателни, подхождали индивидуално към всеки възрастен човек. От записите на служебната оперативка обаче става ясно, че тя е знаела за грубото отношение на подчинените й.

Освен че си позволяват да удрят и обиждат, всяка вечер болногледачите заключвали пенсионерите и ги отключвали чак на сутринта. Случвало се и през деня - за наказание. Управителката на центъра отново отрича. „Моята баба я заключват, въпреки че е неходеща. Аз това не го разбирам”, разказва обаче Калинка Ненова.

Докато бил заключен, бащата на Райна Димитрова пък си счупил тазобедрената става. Намерила го хвърлен на леглото в безпомощно състояние. „Никой не може да ми отговори откога е в това състояние. Аз го открих със счупен крак. При положение че от три дни не съм ходила при него, той може и от три дни да е така”, разказва тя.

След излъчването на репортажа от община Пловдив и от социалното министерство, под чиято шапка е центърът, започнаха проверка. Районната прокуратура в Пловдив се самосезира и също разпореди проверка на Центъра за настаняване от семеен тип на хора с деменция.

За подобно грубо отношение към възрастните хора последно бе проверяван домът за възрастни хора в Горско Косово. За него Омбудсманът алармира, че само за година в него са починали 24 човека. Проверка на социалното министерство обаче не установи нарушения от страна на персонала.

В началото на година филмът на Би Би Си "Скритите деца на България" изнесе поредна порция данни за социалите домове у нас. 12 години след заснемането на филма за Могилино журналистът Кейт Блюит констатира, че промяна няма. Доклад на Интернационала за правата на хората с увреждания (Disability Rights International) за местата за настаняване за деца с увреждания в България също посочи, че стрaната ни е заменила системата от сиропиталища с нова и по-малка система от институции, но съществена промяна в условията, грижите и отношението към децата няма и повечето от тях са обречени доживот на изолация от обществото. Докато новите места за настаняване на деца се водят къщи от семеен тип или малки групови домове - изследването твърди, че те нито са малки, нито от семеен тип. Те са по-скоро места с легла, понякога дори поместени в коридори или в стари сгради на сиропиталищата, които би трябвало вече да са закрити.

 

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Човек от КПП: Тръгвам сутринта, а стигам на работа по обяд

27.03.2020

Обновена

62447 67
НАП най-после започна проверка по "Барселонагейт"
Дрон ще мери температурата на населението в ромските махали

20.03.2020

Обновена

17297 87

Коментари

vasilevil

Гледах го тая сутрин по тв-то.Тия гледачи -фашисти са направо за разтрел.Повдигна ми се.

sega_reader

Личният ми опит от посещения на такива домове е, че възрастните хора се държат в състояние на будна кома. Не зная какви медикаменти им дават да пият или им вливат, но повечето от тях са като замаяни, да не кажа отнесени.

Отивам и звъня на вратата, излиза сестра, казвам при кого отивам, завежда ме до стаята, сестрите гледат по телевизията турски сериал, при болните няма никой.

Отивам в стаята, възрастната жена не е моя близка , а майка на приятел.

В сънено състояние е, не се събужда докато съм там.

Разговарям със съседката и, казва, че сестрите ги упойвали за да им мине леко смяната, най-вече нощната.

Пациентите "спят" и сестрите спят.

И заплатите им вървят.

На топличко, телевизията върви, поспиваш си.

Ей Бойко, Бойко, като не ставаш за тия работи и като си се оградил с некадърници ......

За има няма 30 години съсипахте всичко до което се докоснахте, и ти и тия преди теб.

От всичко искате да откраднете и то по много.

Бог да ви накаже.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×