facebook
twitter

България

След оплакване за фалит УНСС се сдоби с проверка от Горанов

Финансовите драми на икономическия вуз идват от строежа на нов корпус
1132
Снимка: Архив
Ако МФ не осигури финансиране в най-кратки срокове, ще се наложи държавата да връща 4.5 млн. лв. заедно с лихвите, алармира ректорът на УНСС проф. Стати Статев.

Финансовото министерство ще направи инспекция на обществената поръчка за изграждане на нов корпус на УНСС. До изненадващата проверка се стигна вчера, след като по-рано през деня университетът призова държавата да изпълни поетия ангажимент за финансиране на започнатия строеж, защото в противен случай ще фалира.

Изграждането на нов учебен корпус на УНСС започна през 2016 г. Икономическият университет спечели конкурс по ОП "Региони в растеж", чрез който си осигури 4.5 млн. лв. европейско финансиране. По договор корпусът трябва да бъде готов до юни 2019 г. Министерството на финансите е поело ангажимент да дофинансира строителството със 7.5 млн. лв. чрез просветното министерство - по 2.5 млн. лв. на година. Парите от държавата обаче не дошли и изпълнението на проекта спряло през 2018 г.

"От 19 октомври 2017 г. академичното ръководство сигнализира с писма за забавянето на финансирането на новия учебен корпус, но отговор няма", написаха в отворено писмо от ръководството на УНСС. На 16 април т.г. изпълнителят на проекта вече е отправил покана за доброволно изпълнение на текущите задължения. Сега от икономическия вуз бият аларма, че има риск сметките им да бъдат запорирани, което ще спре стипендиите и помощите, както и заплатите на преподавателите и служителите, и ще се стигне до "фактическа неплатежоспособност на най-големия български университет с близо 22 хил. студенти, и то в навечерието на неговия 100-годишен юбилей". От УНСС акцентират, че ако не се осигури финансиране в "най-кратки срокове", ще бъдат загубени 4.5 млн. лв. европейска безвъзмездна помощ, която държавата ще се наложи да връща заедно с лихвите.

Любопитно е, че от университета вече искат 10.3 млн. лв. от държавата вместо обещаните 7.5 млн. лв. От отговора на МФ се разбира, че университетът е сключил допълнително споразумение към основния договор за 1.2 млн. лв. заради открит топлопровод под строителния парцел, както и за 1.5 млн. лв. за обзавеждане и оборудване на учебните помещения, но и така сметките не излизат.

Министерството на Владислав Горанов не подкрепя направеното искане за допълнителни средства. Оттам потвърдиха вече поетия ангажимент за осигуряване на средства от държавния бюджет в размер до 7.5 млн. лв., "но едва след усвояване на ресурса по оперативна програма „Региони в растеж“ и до размера на проекта съгласно основния договор". Към момента обаче европарите не са усвоени. Така вместо да отпусне допълнителни пари, министърът на финансите възложи финансова инспекция по проведената от УНСС процедура по закона за обществените поръчки.

Ключови думи:

УНСС, запор, учебен корпус
5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

УНСС дава под наем имоти на двойно по-ниски цени
Кабинетът развърза кесията за просвета и култура
Кабинетът отпусна 2 млн. лв. за Националната библиотека

30.04.2019

678 5

Коментари

сталкер пустиняк

Май ще се преименуват - утре няма съответната сума. 

mick

И пак веропейски помощи. Много сме добре, ама 30 години след избуйхването на демокрацията.. чакаме на помощи.

bD

Баси икономиката! 22 000 икономисти само от  УНСС.

joro_ivanov
"... заради открит топлопровод под строителния парцел..." Как се крие, мамка му и топлопровод !
Bauleiter

Вместо да закрият това котило на простотията, тия ше го разширяват...мба си и тъпнята...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×