Медия без
политическа реклама

Сигналите за домашно насилие растат стремително

Издадените ограничителни заповеди са над 2 хил., а всеки ден 15-20 възрастни хора се оплакват от тормоз от децата си

 Според статистиката всяка трета жена у нас е жертва на насилие от страна на партньора ѝ.
Pixabay
Според статистиката всяка трета жена у нас е жертва на насилие от страна на партньора ѝ.

Сигналите за домашно насилие, постъпили на спешния телефон 112, са се увеличили през 2019 г. в сравнение с предходната година. За последните две години те са наброявали около 29 хил., а към момента техният брой вече е 31 166. Тези данни бяха представени от зам.-директора на ГДНП старши комисар Благородна Макева на пресконференция по повод стартирането на регионална кампания в България, Унгария и Румъния срещу насилието над жени, предаде БГНЕС.

Според статистиката всяка трета жена у нас е жертва на насилие от страна на партньора ѝ. Изнесените данни сочат, че броят на ограничителните заповеди към 30 септември са 2398. Те включват защита не само на едно лице, а на близки и роднини. За тази година по информация на МВР има 381 случая на нарушена заповед за защита, около 40% от тях са за домашно насилие над жени. От 70 убийства общо, при 1/3 от тях са пострадали жени. За системно следене има регистрирани 35 случая, от тях 26 са за следене на жени.

Старши комисар Макева отбеляза още, че предстои подписване на споразумение по Норвежкия финансов механизъм за обучение на полицейски служители. В предишния рамков период са били обучени над 2000 полицаи. Също така ще се разработи автоматизирана информационна система, в която да се обобщават всички случаи на домашно насилие. Тя посочи, че при подаден сигнал за домашно насилие, в рамките на 24 часа предстои издаване на заповед за незабавна защита от съда, единствено въз основа на една декларация от пострадалия. Втората заповед за защита се издава до един месец от подаване на молбата, като тя е с различна продължителност.

Координаторът на телефонната линия на Фондация „Анимус“ за хора, пострадали от насилие, Жана Панделиева каза, че насилието в България е в много широк диапазон - то може да бъде обида, удари, дори да се изразява в репликата: „дай си телефона да видя с кого си говориш“. „Най-често звънят хора, при които нещо се е променило. Например вербалният шамар вече е станал физически. Нещо, за което в началото човек е несигурен в една връзка, вече е нарушило границите. И ако човек започне да се чувства притискан, това често е начало на една връзка с насилие", посочи Панделиева.

Тя разказа още, че на ден средно между 15 и 20 сигнала постъпват от възрастни хора. „Имаме обаждания както от мъже, така и от жени, които разказват по-скоро за насилие от вече порасналите им деца. На всекиго предлагаме опция да им се помогне, в зависимост от състоянието на човека. Ако е много възрастен, понякога хората са болни и по-трудно могат да предприемат някакви мерки. По закон те имат същите права, както и младите, но понякога им е по-трудно да намерят адвокат или психолог, или разкарването по съдилища може да е напълно невъзможно, дори и физически", изтъкна Панделиева.

Националният омбудсман Диана Ковачева от своя страна обърна внимание, че Наказателният кодекс обявява домашното насилие за престъпление само тогава, когато има системен характер. Според нея жените често се страхуват да говорят за насилието, а полицаите рядко са обучени и проявяват неразбиране. Ковачева отбеляза, че е изпратила препоръка до областните управители, които имат право да откриват кризисни центрове. В момента те са общо 13 за цялата страна, а за София той е един с осем места. Препоръката на Съвета на Европа е на всеки 10 000 души е да има по един кризисен център.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата