facebook
twitter

България

Сагата със съкратеното следствие ще продължи и след изборите

50
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Според Красимир Ципов направените промени в НПК не гарантират справедливи наказания.

Законодателната сага около съкратеното съдебно следствие ще продължи и след местните избори, макар че парламентът одобри в сряда поправки в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Депутатите се захванаха с промените заради общественото недоволство, породено от убийството на дете в село Сотиря, но така и не успяха да се разберат какво трябва да се направи. Вчера парламентът окончателно реши, че съкратеното следствие няма да се прилага единствено при случаи на умишлено убийство, както искаше ГЕРБ. Първоначално БСП, „Обединени патриоти“ и „Воля“ бяха предложили от обхвата на процедурата да отпаднат и тежките телесни повреди. Депутатите на Бойко Борисов обаче обявиха, че това е прекомерно, и успяха да се наложат.

Вече стана ясно, че от ГЕРБ ще настояват да бъде разгледан и собственият им законопроект по темата. С него се предлагат изменения в Наказателния кодекс (НК), с които процедурата да се запази, но при самопризнание за редица престъпления - умишлено убийство, тежка телесна повреда, изнасилване и блудство, присъдата да се намалява с 1/5, а не с 1/3, както е сега, и то само по преценка на съда.

Депутатите на „Обединени патриоти“ също ще внесат нови предложения, отново в НПК, за да отпаднат и тежките телесни повреди. Те се оплакаха, че това не е станало сега по вина на социалистите, които отсъствали от заседанието на парламентарната правна комисия във вторник. Това позволило на ГЕРБ да поиска ограничението върху съкратеното следствие да засегне само умишлените убийства.

Парламентарният дебат породи остър спор между БСП и ГЕРБ, след като соцлидерът Корнелия Нинова обвини управляващите, че позволяват на престъпници, нанесли тежки телесни повреди на жертвите си, да се измъкнат с намалени присъди. Управляващите контрираха, че направените промени в НПК изобщо не гарантират справедливи наказания. „Дори и да ограничим съкратеното следствие за всички тежки престъпления, пак не можем да дадем такава гаранция. Когато има признаване на вина, това може да се приеме за смекчаващо вината обстоятелство и пак да се стигне до несправедливо наказание“, посочи депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов. И посочи като решение на проблема предложените от неговата партия поправки в НК.

Все още няма коментари

Още

Близък на Пеевски юрист ще пише нова медийна регулация
Само ГЕРБ не искат комисия за ремонт на Изборния кодекс

13.11.2019

ТАНЯ ПЕТКОВА

318 2
БСП и Мая Манолова атакуваха валидността на изборите в София

12.11.2019

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

664 6

Влез или се регистрирай за да коментираш

×