Медия без
политическа реклама

Референдумът в Белащица за присъединяване към Пловдив се провали

17 Дек. 2023
За да се отдели Белащица от състава на община "Родопи", положително трябва да са гласували 50% плюс 1. 
Илияна Димитрова
За да се отдели Белащица от състава на община "Родопи", положително трябва да са гласували 50% плюс 1. 

Само 16% от имащите право на глас участваха в местния референдум за отделянето на село Белащица от състава на община "Родопи" и преминаването му към община Пловдив, съобщи БНТ. За да е валидно допитването, трябва да са гласували поне 700 души или около 40% от имащите право на глас. За да се отдели Белащица от състава на община "Родопи", положително трябва да са гласували 50% плюс 1. 

Жителите на Белащица трябва да отговорят на въпроса: "Искате ли село Белащица, запазвайки статута си на село, да се отдели от община "Родопи" и да се присъедини към община Пловдив?". 

По избирателни списъци хората от селото с право на глас са 1711 души и още 23-ма са се записали по настоящ адрес. 

Идеята за допитването е на местния инициативен комитет, като очакванията са присъединяването към Пловдив да даде повече възможности за развитие на Белащица. Предишният Общинският съвет на Пловдив даде съгласие за приемане на селото, докато община Родопи бе против. Референдумът бе насрочен със заповед на областния управител Илия Зюмбилев, след като жалбата на кмета на община Родопи Павел Михайлов пред Административния съд в Пловдив бе оставена без разглеждане. Кметът обжалва пред Върховния административен съд, от където се чака становище. 

Референдум наскоро имаше и в Обзор. Повече по темата, може да видите тук: 

В край на февруари 2021 г. се случва едно от най-консенсусните гласувания в историята на демократична България. от упражнилите вот хора се произнасят в името на нещо. Те са 76% от имащите право на глас, тоест избирателната активност е невиждано висока.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

референдум, Белащица

Още по темата