facebook
twitter

България

Прокуратурата ще се разправя с инвалидните пенсии

В Силистра било пълно с хора с ТЕЛК, които не си знаели диагнозите
840
Илияна Кирилова
Зам. главният прокурор Иван Гешев е влязъл в силна серия. Той вече анонсира бъдещите обвинения.

Въпреки че няма нито един обвиняем или арестуван, зам. главният прокурор Иван Гешев обяви тържествено, че започва преследване на инвалиди с фалшиви документи. 

Той обяви, че "стотици милиони изтичат в пясъка“ и че в определени региони се е установило, че процентът на инвалидните пенсии достига 28% от всички пенсии: най-големият процент е в Силистра – 28.6% от всички пенсии в областта, Разград – над 18%, Перник - 16.97%. До това откритие се стигнало, след като премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Сотир Цацаров възложили анализ и разследване на документни престъпления, за да се установи дали Националният осигурителен институт се източва чрез фалшиви ТЕЛК-ове, тоест медицински експертизи.

"Бяха събрани почти всички производства последните от 4-5 години, касаещи получаване на инвалидни пенсии основно с неистински документи“, обясни Гешев, цитиран от "Фокус". МВР и прокуратурите из цялата страна започнали разпити и установили, че стотици инвалиди пенсионери не си знаят диагнозите. Това според тях е доказателство, че хората са платили за фалшиви експертизи. 

Според Гешев ще бъдат повдигнати обвинения в Силистра, сред заподозрените бил бивш кмет. „Само в последните две седмици е констатирано, че никой не ходи никъде - минават посредници, получават по 600 лв. и носят необходимите документи. Получават се едни инвалидни пенсии и човекът си живее добре, без да има нужда от каквото и да е парична помощ“, коментира той.

В Силистра били намерени огромен брой книжа, празни бланки за ТЕЛК, списъци с лични данни на граждани и лични документи, потвърди и главният секретар на МВР Ивайло Иванов. "При нашите проверки беше установено, че повечето от епикризите и диагнозите са копи-пейст, едни и същи. На над 200 лица сме свели сведения. Голям процент не знаят от какво са болни. Не знаят къде са се лекували, каква им е диагнозата. Не знаят дали са били хоспитализирани, дали и какви документи са необходими. Отделно комисията от колко човека е, дали един лекар, дали са трима“, каза още Иванов. 

Гешев посочи корупция с медицинските експертизи и при родителите: „Приемат ти детето в детската градина. След това обаче се оказва, че ти можеш да ползваш десетки облекчения и социални придобивки. Включително детето ти може да получава до 18 години до 930 лв. в определен процент на нетрудоспособност. Като ги сметнете по 16 години, се получават едни 150-160 хил. лв. Няма смисъл да работиш.“

 

РАЗМИНАВАНЕ

Изследване на КТ "Подкрепа" от средата на 2018 г. показа, че по-малко от 2% от решенията на ТЕЛК са оспорени от НОИ, а официално фалшивите инвалидни пенсии са едва около половин процент. За периода 2010-2016 г. са издадени общо 1 027 421 решения на ТЕЛК, от тях комисиите на НОИ са оспорили 19 179 решения, или 1.86%. Едва при 0.52% от всички експертизи е установен завишен процент на уврежданията, а само при 0.26% това е наложило пенсията да бъде спряна (при другите намалената работоспособност остава над 50% и след намалението). За 24 души групата на уврежданията дори е увеличена над 90 на сто и те са получили право на чужда помощ, както и на по-високи пенсии. Тогава от синдиката коментираха, че системата е изключително рестриктивна и несправедлива, но не заради масови злоупотреби, а заради изключително ниските социални помощи и ниските инвалидни пенсии. Икономисти заявиха, че проблемът с масова инвалидизация е пресилен и по-скоро част от хората с увреждания не искат да преминат през експертиза заради дискриминация при кандидатстване за работа.

 

ЦИТАТ

"Държавата ни не е толкова бедна, просто се краде много."

ИВАН ГЕШЕВ, зам. главен прокурор

Ключови думи:

ТЕЛК, Гешев
11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Хората с ТЕЛК ще може да бъдат преосвидетелствани

15.04.2019

1219 1
МЗ все пак се коригира за медицинската експертиза

19.03.2019

Ана Атанасова

646
Нула точки за Бояна, която може да пляска с ръце

07.03.2019

Искра Ценкова

3338 3

Коментари

mi6osp.

Прокуратурата е наясно с купените инвалидни пенсии от много време.

Но се задейства едва сега.

Защо ли?

Ф-16?

Или нещо от този калибър?.

генек

Ще разстрелва инвалиди? Или засега - в ареста?

И логичният въпрос на колегата - защо сега?

------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

 

Васик

Въпросът е доколко е адекватно да разпитваш видимо инвалидизиран, много вероятно възрастен човек дали знае наизуст решението на ТЕЛК. Гешев сигурно си представя диагнозата като "грип" или "лумбаго".

deqerven
снимка на deqerven

Лицето Гешев дали може да прочете без запъване едно телково решение с 5-6 диагнози?

annetaz

Вие намерихте и 10 милиона на Арабаджиеви. Ама последните не ги намерихте и съдът свали запора, който  се оказа не  са милиони, а  за  някакви  хиляди!!!!!!!!
 

Това  не  е  първата ви зрелищна акция, от която нищо не излиза. Целта  пак е  инвалидите да бъдат изкарани измамници. При предните подобни не се стигна нито  до обвинени, нито до  съдебни дела,  до  осъдени и доказани престъпления да не говорим. Гешев каза е равносилно на: Една жена  каза.. Никой не е видял намереното. Нито сте дали достъп  на журналистите до "мнимите" болни. Ами, ако се окаже, че те не са здрави? А само   са намирали посредници, защото в противен случай няма да получат нищо? Както се случва с много хора, които са болни, но  нямат никакъв вариант да  го докажат. Защото личните лекари не им помагат. Защото специалистите гледат да ги отпратят и даже  не  ги лекуват. В болницата се влиза само, ако  състоянието ти е животозастрашаващо или могат да те лекуват. Ако имаш 5  заболявания, които се поддържат с медикаменти и що-годе се влачиш по улицата, това за ТЕЛК не е  достатъчно да ти  даде  пенсия. Примерно   болна със стенокардия и поставен стент, високо  кръвно получава лекарства от НЗОК, но  процентът за тях в  ТЕЛК е нула! Като прибавим екстрите поликистоза, хронична бърбечна недостатъчност и хроничен  нефрит общият процент не може да стигне и 50, т.е. тази жена на 60 години трябва  задължително  да работи. Какво не е ясно. Къде още по-малко, защото  работни места за  тази възраст липсват.

fractal

Пилат Понтийски разпънал божия син Исус Христос

за някакви инвалиди ли ще има милост

Господ дава в кошара не вкарва

Царя дава пъдаря не дава

 

 

fractal

Айде идват новите лозари в ЕС които принасят дарове

НАП облага и църквата в България

Боже пази България

fractal

Айде идват новите лозари в ЕС които принасят дарове

НАП облага и църквата в България

Боже пази България

kempes

Прокуратурата с нищо няма да се разправя, а ще вдигне пушилка напразно.

Защо ?

Ами защото този проблем е от повече от 30 години и в него са омешани много интереси на много хора, голяма част от които са в същата тая държавна машина.

Защо е така ?

Защото и това е един механизъм за паразитно цицане на общ народен ресурс.

А както знаем от дебелите книги, държавните чиновници и партийци третират държавният бюджет като бащиния, като баница за разпределяне помежду си.

Така, че Гешев, имаш свободно, поправи се.

Леля_Стойка_III

Аз не чух за арестуван лекар, бивш кмет ала-бала. Все пак тия заболявания се диагностицират от лекари, те пишат документите, застават с имената си зад всяка диагноза, лекари са в ТЕЛК комисиите - после разни посредници. Цялата работа от сега е ясна - ще изгорят няколко десетки роми, ще се вдигнат цените за услугите на тези, които пишат диагнозите и те това е...

Solace

Гешев що не поживее 15-16 години с по 930 лева. Съгласен съм аз да му ги давам всеки месец, ама след като му причиня съответната степен инвалидизация. Физическа такава, разбира, менталната е видна отвсякъде. Изкристализирала е, един вид...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×