Quantcast
Прокуратурата поиска доживотен затвор заради атентата в Сарафово | СЕГА
facebook
twitter

България

Прокуратурата поиска доживотен затвор заради атентата в Сарафово

Присъдата ще бъде произнесена в понеделник
Обновена
531
 БГНЕС
Прокурор по делото "Сарафово" е Евгения Станкова, която преди време нашумя с теорията, че хакери са искали да дестабилизират държавата, като активират пръскачките на парламента.

Прокуратурата пледира за доживотен затвор без право на замяна за Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан. Двамата са подсъдими по делото за атентата на летище “Сарафово”. Двамата се издирват от Интерпол, а процесът срещу тях тече задочно в спецсъда.

Процесът вече е на финала си пред първата инстанция, като днес са пледоариите, предаде БГНЕС. Присъдата ще бъде произнесена в понеделник.

На 18 юли 2012 г. автобус с израелски туристи, които току-що бяха кацнали на летище "Сарафово" в Бургас, стана мишена на терористична атака. При кървавата баня загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса български гражданин, и извършителят на атентата. Ранени бяха близо 40 души.

На 15 юли 2016 г. на съд бяха предадени Мелиад Фарах – австралийски и ливански гражданин, и Хасан Ел Хадж Хасан с канадско и ливанско гражданство. Те са обвинени в помагачество към тероризъм. Процесът тръгна по същество в началото на 2018 г.

Според прокуратурата всички доказателства сочат, че двамата подсъдими са авторите на организирания терористичен акт срещу израелските туристи. Прокурор Евгения Станкова подчерта, че терористите са имали връзка и с шиитската групировка "Хизбула", съобщи lex.bg.

Израелският адвокат на жертвите изрично обяви в пледоарията си, че настоява и съдът в присъдата си да поясни, че "Хизбула" е отговорна за атентата. Защитникът Яков Рант каза, че близките на загиналите ще бъдат много натъжени, ако организацията не бъде посочена в присъдата.

Прокуратурата настоя да бъдат уважени и исковете срещу подсъдимите, които са за общо 100 млн. лева.

Служебните защитници на двамата подсъдими поискаха да бъдат оправдани, защото доказателствата срещу тях били само косвени.

Съдът ще обяви присъдата в понеделник.

Още

Терористичен акт в Дамаск взе поне 14 жертви

20.10.2021

Обновена

1304
37 жертви на атентат в джамия в Афганистан

15.10.2021

663
Украинец получи 10 г. затвор за атентата срещу Алексей Петров

06.07.2021

755