facebook
twitter

България

Прокуратурата атакува и "Медиапул"

870
Илияна Кирилова

След като прокуратурата атакува заради публикации в. "Сега" и "Капитал", държавното обвинение излезе с остра позиция и срещу статия на "Медиапул". Апелативната специализирана прокуратура обвинява медията в извършване на вандалски акт и оскверняване на паметта на починал магистрат. Причината е публикация в изданието на 19 август под заглавие "Прокуратурата вече хвърля в ареста за драскане върху некролог". Текстът се позовава на съобщение на самата прокуратура за разпореден тридневен арест за 49-годишния М. Стефанов, който е бил хванат да пише обидни и нецензурни думи върху некролога на починал магистрат във фоайето на специализираната прокуратура. "Медиапул" се позовава на официалното съобщение, че прокурор е определил деянието като случай с високата обществена опасност и е поискано постоянното задържане под стража.

В публикацията се припомня, че Стефанов вече е бил осъждан за хулиганство, а драскането върху некролога е извършено в изпитателния срок по негово предходно осъждане за хулиганство. В статията обаче се посочва, че подходът на прокуратурата по този случай показва сериозен обрат в собствената й практика.

Преди шест години районът около сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС) осъмна с разлепени приживе некролози на Камен Ситнилски, бивш зам. главен прокурор. Към онзи момент той беше член на ВСС, в опозиция на главния прокурор Сотир Цацаров. Тогава прокуратурата отказа дори да образува наказателно дело с аргумента, че това е неприемлива форма на граждански протест, а не обществено опасно деяние, припомня още "Медиапул".

Медията посочва и че през ноември 2018 г. вxoдовете пpeд дoмa и ĸaнтopaтa нa извecтния cтoличeн aдвoĸaт Иpeн Caвoвa ocъмнaха oблeпeни c нeйни нeĸpoлoзи. Прокуратурата не е съобщавала за разкрит извършител на това деяние, което би трябвало да е с висока обществена опасност.

"Медиапул" подчертава, че в публикацията, разгневила прокуратурата, няма оценки за действията на магистратите по казуса с надраскания некролог, а само се припомня как държавното обвинение се е отнасяло към случаи на тормоз спрямо живи юристи с фалшиви некролози. Редакцията посочва, че не е споменавала и няма да спомене името на починалия от уважение към паметта му, защото то няма отношение към казуса.

Спецпрокуратурата обаче обявява, че публикацията e изключително грозно "използване на паметта на колегата следовател", за да се компрометира прокуратурата. "Изключително грозно е да се използва паметта на колегата следовател ... (в съобщението на прокуратурата тук е името на починалия), за който се гордеем, че бе част от колектива на Специализирана прокуратура, както и наш приятел, само и единствено за да бъде компрометирана прокуратурата. Почитта към мъртвите не следва въобще да е предмет на ирония, дори журналистическа. Поругаването на паметта на хората с подобен тип прояви във всяка цивилизована държава се нарича вандалски акт", се твърди в съобщението на спецпрокуратурата по отношение на "Медиапул".

 

 

 

Ключови думи:

прокуратура, медиапул
1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Как арестът замени присъдите
Прокурори от 15 страни в ЕС искат бърз достъп до Viber, WhatsApp и Skype

04.12.2019

АЛЕКСАНДЪР КОЛЕВ

1293 12
Прокуратурата отказа на Гебрев информация за покушението му

Коментари

Чичо Манчо - снех те
снимка на Чичо Манчо - снех те

Мале мале, тая ПОР(кур)атура за нищо не става ...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×