Медия без
политическа реклама

Правото на ЕС позволява делото за конфискация срещу Цветан Василев

19 Март 2020
Снимка: БГНЕС

Делото за конфискация на имуществото на бившия собственик на КТБ Цветан Василев и на още 27, свързани с него физически и юридически лица, не е възпрепятствано от правото на Европейския съюз. Това е решението на Съда на ЕС по преюдициалното запитване, което Софийският градски съд отправи, съобщи "lex.bg".

Съдът в Люксембург беше сезиран през март 2018 г., след като Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, която се вля в антикорупционната комисия (КПКОНПИ), започна дело срещу Цветан Василев за конфискация на 2 млрд. лева. Във въпросите на СГС се съпоставя правото на ЕС с българския закон, който допуска процедурата по отнемане на имущество да започне и да се проведе дори ако няма влязла в сила присъда за престъпление.

На практика в решението си Съдът на ЕС изследва само дали българският закон за конфискацията, който не обвързва развитието на наказателния процес за престъплението, източник на облагите, противоречи на рамково решение на Съвета на ЕС от 2005 г. Сега съдът в Люксембург казва, че се "допуска правна уредба на държава членка, съгласно която национална юрисдикция постановява конфискация на незаконно придобито имущество след производство, което независи нито от установяване на престъпление, нито на още по-голямо основание от осъждане на предполагаемите извършители на това престъпление“.

В същото време европейските магистрати отбелязват, че въпросното рамково решение "не урежда конфискацията на средства и облаги от незаконни дейности, постановена от юрисдикция на държава членка в хода на или след производство, което не се отнася за установяване на едно или няколко престъпления". Това означава, че на практика българският закон е извън обхвата му.

ПРОЦЕСЪТ

Процесът за конфискация срещу Василев, съпругата му, дъщеря му и 24 свързани с него фирми, част от тях офшорни, беше образуван в Софийския градски съд през март 2016 г. Искът срещу тях е за 2.2 млрд. лв. 2 години делото не можеше да тръгне, защото по него се разменяха книжа. След това в началото на 2018 г. съдът го спря, за да поиска тълкуване по казуса от Съда на ЕС в Люксембург.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата