Quantcast
Прахта и горенето на дърва са основните замърсители на въздуха в София | СЕГА
facebook
twitter

България

Прахта и горенето на дърва са основните замърсители на въздуха в София

Кметът Фандъкова представи първото изследване на причинителите на фини прахови частици в атмосферата
690
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Прахта в София и запрашаването от почвата са основните причини за замърсяването на въздуха в София с фини прахови частици. Почти наравно с това е и делът на горенето на дърва и биомаса, което се използва преди всичко за отопление в част от кварталите. Това съобщи във "Фейсбук" кметът Йорданка Фандъкова, която огласи обобщения от първото изследване за различните източници на замърсяване на атмосферата в София.  Данните са събирани в продължение на година и изследвани в две лаборатории в България и Хърватия, както и в референтна лаборатория във Финландия, поясни тя.

Новината за ключовото влияние на прахта върху състоянието на въздуха в София не е изненада. Затова е още по-необяснимо и скандално, че улиците в града продължават масово да се почистват ръчно с метли.    

 "Резултатите показват, че една четвърт от запрашаването се дължи на почва и прах, която се намира в града. 23% е делът на горенето на биомаса и дърва, а 19% - на изгарянето на въглища. 16% е преносът на замърсители, които са от външни за София източници, а делът на транспорта е 9%. Конкретно в дните с превишения на нормите на ФПЧ се увеличава делът на замърсяването от горене на дърва.  Освен този метод на изследване Столична община извършва и анализ с инвентаризация на емисиите, които показват по-съществен принос на отоплението на твърдо гориво (дърва и въглища) и на транспорта", съобщи Фандъкова в социалната мрежа.

Кметът повтори за пореден път, че от години  общината изпълнявала програма за намаляване на замърсяването с фини прахови частици. Според Фандъкова тенденцията е за спад на дните с превишения на ФПЧ в годината, макар че по собствените й думи "все още има много какво да се желае и да се направи". Като конкретни мерки тя посочи, че ежегодно Столична община увеличава  парите за миене. "От 2017 г. досега увеличихме 4 пъти площите за миене. За 2021 г. залагаме увеличение от 30% на средствата за миене", изчисли Фандъкова. В същото време обаче жителите на София са особено недоволни именно от начина, по който почистващите фирми мият улиците, и от това как общината контролира този процес. Същевременно още в края на миналия отоплителен сезон кметството обеща да предложи по-ефективни и решителни мерки за реакция в дните с превишение на ФПЧ10. Въпреки че новият вече започна, все още няма предложени и приети решения. Вместо това и днес Фандъкова повтаря до болка познатата си теза, че администрацията предприема реални действия срещу замърсяването на въздуха.

 

Мерките на Фандъкова:

За да намалим разнасянето на пръст от автомобили, които спират на зелени площи, разработихме специална програма за облагородяване на такива пространства. Заедно с кметовете на райони идентифицирахме 73 такива точки и отделяме бюджет от 1,2 млн. лв. Първите три района, които ще получат финансиране за оформяне на паркинги, затревяване, засаждане на дървета и ограждане, са „Овча купел“, „Красна поляна“ и „Надежда“.

На следващо място са проверките на строителни обекти и на строителната техника, в това число товарните автомобили, които превозват строителни материали и отпадъци. От началото на годината са направени над 1900 проверки на строителни обекти и са съставени над 400 акта.

Този октомври започнахме и проверките за качеството на дървата за отопление, които се продават. Направени са 25 проверки на търговски обекти съвместно с регионалната инспекция по горите. По мое настояване беше разработен стандарт за дървата, които се продават за отопление.

От няколко години сме обособили места, на които гражданите, могат да оставят старите си автомобилни гуми след тяхната смяна, както и контейнери за събиране на стари дрехи – целта е тези отпадъци да не попадат в печките на недобросъвестни граждани.

18

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Софиянци финансират с 3,5 млн. лв. забатачения ремонт на Западен парк
Утре и в петък се очаква пиково замърсяване на въздуха в София

25.11.2020

936 3
Поредна сграда-паметник горя в центъра на София

25.11.2020

1135

Коментари

Доц.Трътлев

Резултатите показват, че една четвърт от запрашаването се дължи на почва и прах, която се намира в града.

Застрояване му е майката.😉

dondomat

Е нищо не остава освен бързо да се разширят синята и зелената зона - за цялото Софийско поле.

радо_сарбов

Основният замърсител на София е със самоковски произход.

редник

а делът на транспорта е 9%...

 

Е, тук често се водят спорове за ел. коли, за коли на газ, бензин и най-набеждавани са дизелите - та какво излиза - ако приемем, че градският транспорт замърсява 2%, от останалите 7% повече от половината коли да са на газ и бензин, то за дизелите остават не повече от 2-3%!

 Е, има ли смисъл да се водят още спорове?...

Та на фона на тези малки проценти още повече лъсва с нищо неоправданото вдигане на данъците на леките автомобили, при положение, че една четвърт от запрашаването се дължи на почва и прах, за което изцяло вина има самата Столична община, която го допуска с безотговорното си бездействие...

dobadoba

Пълна подкрепа на Данчето за подробностите по проблема!

И да го доуточня - не на дървата се дължат посочените проценти, а на боклуците, къде горят по гетата!

НО @КОЙ и кога ще има смелост да влезе там не се наемам да прогнозирам...

⚓️

Flamand

Е, тук често се водят спорове за ел. коли, за коли на газ, бензин и най-набеждавани са дизелите - та какво излиза

Излиза, че не четеш или не разбираш прочетеното. Става въпрос за замърсяването на въздуха в София с фини прахови частици. Все пак пушещите трошки в София не са много и само с 9% допринасят.

Хедонист+
снимка на Хедонист+

а колите хич👃 не ли?

Хедонист+
снимка на Хедонист+

защо се секат гори за горене?

забранете изсичането  и няма да има замърсяване

dobadoba

И с какво ще се топли народа назима?

С фото-волтаици ли?..

⚓️

Solace

Ще се топли с обещания, както го прави вече н-ти мандат на кмета...

dobadoba

Solace,

Не знам дали си гледал деца, обещанията не вършат работа.

⚓️

ejko

Дааа,а за праха от Сахара мълчииим.За печката на баба Дора-тоже.Не е хубаво така,само с половинчати полуистини.Не е целесъобразно.Изкарайте на светло саботьорите на чистия въздух и ги предайте на другарски съд

Flamand

И с какво ще се топли народа назима?

Като нямат с какво да се топлят, да се топлят с газ!

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Колкото и да мият улиците, със всеки дъжд върху улиците се излива кал, защото около тревните площи няма високи бордюри.

В крайните квартали улиците са си кални, но коли не липсват.

Строежите също бълват кал.

 

Но софийската община не може да се пребори с калта.

Тя самата прелива от кал.

tatyana1

Прахта? Прахът?

Бронщайн
снимка на Бронщайн

смертю смерт поправ

ловkия

Колкото и да мият улиците, със всеки дъжд върху улиците се излива кал, защото около тревните площи няма високи бордюри.

В крайните квартали улиците са си кални, но коли не липсват.

Строежите също бълват кал.

Глупости и лъжи.

В крайните квартали улиците са толкова чисти или не, колкото и в центъра.

Около тревните площи нямало бордюри, маани-бегай, това мадам Фазилет ли ти го каза?

Строежите разполагат с пароструйки, които мият гумите на камионите преди излизане на улицата.

Прахът в София идва от Софийското поле - огромна обработваема площ.

Всеки голям и малък български град има проблеми с праха, в Харманли например нито има много коли, нито промишлени производства, но от обработваемите земи наоколо въздухът също е запрашен.

И Варна е запрашена, в Бургас не знам как е, не съм ходил.

Sergey Dimitrov

Ко речи?

Къде видя пароструйка на строеж? Щото аз съм виждал калните буци от излизащите от строеж камиони. Не следи - буци. Да не говоря за недовършените с години улици. Поправянето на пътища чрез изсипване на баластра в дупката и оставянето и да се слегне сама.

Колкото до обработваемата площ - половината от Софийското поле стои в пущинаци т.е. не се обработва. А при бай Тошо всичко се обработваше и имаше в пъти по малко прах. Ама се миеха улиците всяка вечер. А сега като се измият и това става новина във всички медии.

А за Варна какво е обяснението? Там от морето ли се вдига прах? И него ли го обработват (орат)?

Влез или се регистрирай за да коментираш