facebook
twitter

България

Обвиненият Кристиян получил "леки заплахи" от службите в ареста

582
 bTV стопкадър
20-годишният Кристиян Бойков отрече да е вълшебникът, който е пробил информационните системи на НАП.

Обвиненият за хакерската атака срещу НАП Кристиян Бойков разкри, че е получил "леки заплахи" от службите по време на разпита му след неговото задържане. "Не мога да коментирам с конкретика какво се е случило в ареста. Всичко е написано в протоколите от разпитите, когато уважаемият съд реши, ще съобщи", посочи той пред bTV в понеделник.

20-годишният Бойков беше задържан само ден, след като неизвестен хакер успя да пробие информационните системи на НАП и да разпространи в интернет масив, който съдържа личните данни на над 5 млн. български граждани и фирми. 

Според Кристиян Бойков някой е подал сигнал срещу него, като допусна, че това е резултат от работата му във фирма за киберсигурност. "Едва ли е нещо лично срещу мен, нямам човек, който да ме мрази", отбеляза той. Кристиян е на мнение, че не е вълшебник, а 20-годишен ученик. "Да се наречеш експерт в нашата работа е, меко казано, наивно. Можете да питате г-н Явор Колев как се става експерт по информационна сигурност...", коментира още младежът.

Той е категоричен, че не е извършил пробива в НАП, но все пак се страхува. "Има за какво да съм притеснен, защото цяла България се е обърнала срещу мен. Конкретно за случая не се притеснявам толкова", обясни Кристиян. Той сподели още, че журналисти са го питали дали живее в същата сграда, в която и финансовият министър Владислав Горанов. "Аз не живея там, аз работя там", посочи Бойков. Кристиян и неговият работодател Георги Янков заявиха твърдо, че няма да отключат сървърите, които ГДБОП иззе по време на разследването. "Длъжни сме да съхраняваме информацията на нашите клиенти. Това са критични данни, до които имаме достъп само ние и по договор не можем да ги разкриваме", поясни Янков.

АТАКА

Неизвестен хакер е атакувал Комисията за защита на личните данни, разкри председателят ѝ Венцислав Караджов пред БНР в понеделник. Опитът е направен през безжичната Wi-Fi мрежа на комисията, което означава, че извършителят физически е бил в района на сградата ѝ, за да се опита да извърши хакерска атака в системата. Атаката е била предотвратена.

Все още няма коментари

Още

Христо Иванов бе на разпит в СДВР

07.08.2020

Обновена

3373 56
НАП влачи проверката по Барселонагейт почти половин година

07.08.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

8546 9
11 души са пострадали при атака срещу банков офис в Берлин

31.07.2020

Обновена

1714 2

Влез или се регистрирай за да коментираш