Медия без
политическа реклама

Обвинението срещу Боршош пропадна и на втора инстанция

Бившият директор на НДК е невинен, потвърди Апелативният съд

04 Март 2022
Мирослав Боршош
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Мирослав Боршош

Апелативният съд в София постанови оправдателната присъда на столичния зам.-кмет Мирослав Боршош, който е обвинен за нецелево изразходване на над 3 млн. лв. бюджетни средства, неизгодни сделки, присвояване и безстопанственост. Бившият председател на Съвета на директорите на НДК Валентин Кръстев е признат за виновен за заплаха и принуда и получава условното наказание от 3 години лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок.

По този начин тричленният състав на САС с председател Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Величка Цанова изцяло потвърждава постановените присъдите на Софийския градски съд по наказателно дело срещу Боршош и Кръстев. Първа инстанция разби на пух и прах работата на прокуратурата. За обвинението за нецелево разходване на средства например съдията обясни, че е изначално несъставомерно и да го изследва е било загуба на време, но е нямал избор, тъй като е внесен обвинителен акт.

Прокурорите по делото твърдят, че бившият директор на НДК Мирослав Боршош е сключил 15 неизгодни сделки, от които държавата е била ощетена с над 3 млн. лв. Сред тях са договор за лизинг на лек автомобил "Лексус", както и договор с външна адвокатска кантора, вместо да ползва юрисконсултите на НДК. Съдът не се съгласи с прокуратурата и че Боршош е извършил престъпление, като поръчал нов сайт на НДК на нова фирма, вместо да потърси фирмата, правила стария. 

Софийският градски съд оправда бившия шеф на НДК Мирослав Боршош по делото за присвояване, умишлена безстопанственост, неизгодни сделки и нецелево изразходване на 3,4 млн. лв. След като прочете присъдата, съдия Стефан Милев обясни накратко защо Боршош е оправдан.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата