Медия без
политическа реклама

МОН няма да прави компромис с матурата по английски

СНИМКА : ИЛИЯНА КИРИЛОВА

МОН няма да прави компромис с матурата по английски, срещу която ученици събраха 7670 подписа - половината от 14-те хиляди деца, явили се на въпросния изпит. Самите недоволни пък така и не се събраха на планирания за вчера протест пред министерството. След матурата много абитуриенти се оплакаха, че въпросите в теста са били двусмислени и некоректни.

"МОН потърси независимо мнение от специалисти, неучаствали в изготвянето на изпитния материал. След детайлната проверка на теста беше установено, че няма сгрешени въпроси, а материалът е ориентиран към ниво B2 от Общата европейска езикова рамка и съизмерим с трудността на останалите изпити по чужди езици", съобщиха от министерството. Според тях всички текстове са оригинални, създадени на книжовен език, засягат широко тиражирани в медиите съвременни или универсални теми и не изискват специализирана подготовка в определена област. От ведомството посочват, че са получили сигнали за различни въпроси и няма такива, които да се повтарят във всички жалби.

"Ясно става още, че най-трудни за зрелостниците са се оказали текстовете за слушане и за четене с разбиране. Коректно е да припомним, че противно на наложилото се очакване, за да проявят тези умения, от зрелостниците се изисква не просто да открият в текста точно възпроизвеждане на питането, а да докажат разбиране в контекст, познаване на синоними и езикови конструкции. Точно тези компетентности са ключови и необходими и показват езикова грамотност", посочват от екипа на Красимир Вълчев.

Масло в огъня на ученическото недоволство наля и преподавателят и автор на методически книги за обучението по английски език Зорница Драгостинова. В позиция пред "Офнюз" Драгостинова отправи серия от упреци. Според нея езикът на текстовете е твърде авангарден и терминологичен. Използвани са думи с ниска честота на употреба, има и непознати думи като survivalist, въпрос 50-и не е зададен коректно, дава пример Драгостинова. Тя намира за неподходяща и темата на есето - веганството, защото обществото било разединено по нея. Драгостинова предлага да се преосмисли оценяването на изпита, защото много деца са вземали много по-добре изготвени изпити като IELTS, TOEFLiBT и др.

ЛЕТВА

Лесната матура демотивира учениците и обезсмисля труда на учителя, коментира пред БНР Ива Киркова, преподавател по английски език в Националната професионална гимназия по прецизна техника и оптика. "Чест прави на МОН и екипа, който е участвал в изготвянето на матурата, че са се престрашили тази година за първи път да усложнят изпита. Миналата и по-миналата година изпитът беше много лек, унизително лек", коментира тя.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

матури, 2019, английски език