Quantcast
Лаура Кьовеши поиска видеосреща с Иван Гешев | СЕГА
facebook
twitter

България

Лаура Кьовеши поиска видеосреща с Иван Гешев

10 568
 Снимка: Архив

Българският главен прокурор Иван Гешев и главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши проведоха видеоконферетна среща, похвалиха се от държавното обвинение. В срещата участваха и зам.главните прокурори Красимира Филипова, Пламена Цветанова, която отговаря за новосформираното направление във ВКП с предмет противодействие на злоупотребите със средства на Европейския съюз и взаимодействие с Европейската прокуратура, и завеждащият отдел „Международен“  във ВКП - Цветомир Йосифов. 

Срещата е организирана по молба на Кьовеши за обсъждане на необходимия бюджет на Европейската прокуратура и подготовката на Република България за изграждането и структурирането на Европейската прокуратура.

Главният прокурор Иван Гешев изрази подкрепата на българската прокуратура за „разширяване на компетентността на Европейската прокуратура в бъдеще в посока разследване на трансгранична престъпност, пране на пари и организирана престъпност, когато застрашават интересите на Европейския съюз“, като подчерта и необходимостта от увеличаване на финансирането и кадровата обезпеченост на Европейската прокуратура с оглед нейното ефективно функциониране.

„След първоначалните промени в НК и НПК се подготвят изменения в Закона за съдебната власт и допълнителни такива в НК и НПК, които ще регламентират статута на европейските делегирани прокурори и материалната им компетентност. Прокуратурата ще окаже експертна помощ в този процес, в рамките на компетентността й“, подчерта Гешев.

По време на срещата се обсъди необходимият брой европейски делегирани прокурори в България. Обвинител № 1 сподели опасенията си, че първоначално обмисляният вариант за двама европейски делегирани прокурори с месторабота в България е недостатъчен. Той заяви, че ще окаже пълно съдействие за изпълнението на задълженията им.

На въпрос от страна на Лаура Кьовеши за обезпечаване на разследването на делата от компетентността на Европейската прокуратура,  главния прокурор уточни, че решение ще вземе законодателят, но най – удачен е вариантът разследването да се провежда от специализирани в областта на престъпленията срещу финансовите интереси на ЕС органи, по модела на разследването на делата от компетентността на Специализираната прокуратура.

Главният прокурор на България изрази подкрепата си за усилията на Кьовеши за по-бързото структуриране на Европейската прокуратура и осигуряването на необходимия й финансов ресурс, добавят от държавното обвинение. 

Още

Гешев крие кои дела е пратил на Кьовеши
Божков полита към изборите на крилете на американофобията

15.06.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

9217
БОЕЦ съди прокуратурата за 10 хил. лв.