Quantcast
КПКОНПИ крие отпуските на Пламен Георгиев | СЕГА
facebook
twitter

България

КПКОНПИ крие отпуските на Пламен Георгиев

590
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев почива вече 65 работни дни.

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) отказва да отговори дали нейният председател Пламен Георгиев все още е в платен отпуск, или е изразходил дните, които му се полагат по Закона за държавния служител (ЗДС).

Шефът на КПКОНПИ е в почивка, откакто прокуратурата започна проверка срещу него заради терасата му  от 186 кв. м, която той не е декларирал, въпреки че е вписана в нотариалния му акт. Ако изключим уикендите и националните празници, Пламен Георгиев е в отпуск вече 65 работни дни. Според ЗДС  държавният служител има право на редовен платен годишен отпуск в размер на 20 работни дни. Броят им може да нарасне с 10 дни, ако служителят е отложил ползването им през м.г. като част от платения си отпуск. Предвидени са също така допълнителни 12 дни, ако чиновникът е изпълнявал служебните си задължения извън работно време. В крайна сметка обаче сборът на платените работни дни не надвишава 42.

В. "Сега" изпрати запитване до КПКОНПИ по реда на Закона за достъп до обществена информация дали шефът на комисията все още е в платен годишен отпуск, използвал ли е допълнителен такъв и дали той ще се възползва от неплатен отпуск, ако проверката срещу него продължи още. Въпреки че изтече 14-дневният срок, в който комисията трябва да даде отговор на поставените въпроси, това не се случи. Единственото официално изявление на Пламен Георгиев, откакто е в почивка, беше на 22 май, когато пред "Дневник" обяви, че ще удължи платения си годишен отпуск до средата на юни, за да изчака приключването на проверката от НАП, която беше разпоредена от прокуратурата. Не става ясно дали е последвало поредно удължаване и дали изобщо има право на това. "Това е много сериозна проверка. Знам, че прокуратурата определи 2-месечен срок, който мисля, че скоро изтича", заяви тогава Георгиев. Все още обаче няма резултати от НАП.

НИ ЧУЛ, НИ ВИДЯЛ

След като министърът на финансите Владислав Горанов беше попитан от журналисти какво се случва с проверката на НАП срещу Пламен Георгиев, той отговори, че не му е известно, защото тя е разпоредена от прокуратурата. "Когато те са готови, вие ще научите, но аз лично не съм се интересувал", отбеляза лаконично Горанов.

Още

Шефът на КПКОНПИ подаде оставка, пак ще става прокурор

31.07.2019

Обновена

6198
Министър Йорданова: Гешев трябва да понесе отговорност!

21.01.2022

Обновена

4055
Цацаров откри корупционен риск в законопроект на Надежда Йорданова

20.01.2022

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

10804