Медия без
политическа реклама

Като не успя да купи медицински хеликоптер, държавата ще наема

01 Дек. 2022ТАНЯ ПЕТРОВА

След провала на готвената с години обществена поръчка за закупуване на медицински хеликоптери здравните власти ще разчитат на алтернативна схема за осигуряване на техниката – лизинг. Идната седмица създаденото държавно дружество „България Хели Мед Сървиз“ под шапката на транспортното министерство ще отвори офертите по обявена паралелно поръчка за наем на един медицински хеликоптер.

Решението за обявяване на паралелната поръчка е публикувано на 11 октомври. Целта е държавното дружество да наеме един оборудван медицински хеликоптер за срок от 1 година, с възможност за удължаване за още една година. Пределната цена за изпълнение на поръчката е 1 756 004 евро, като за първата година сумата е до 963 002 евро за първата година и до 793 002 евро при евентуално подновяване. В цената е включено обучението на пилотите, на инструктура за работа с медицинското оборудване, за застраховки.

От кандидатите се иска да имат сходен опит за последните 5 години. Не се поставят икономически и финансови изисквания към кандидатите. Според сроковете по договора медицинският хеликоптер следва да бъде доставен до 2 месеца след сключването на договора.

Не е ясно какво пречеше на държавата да наеме досега медицински хеликоптери, след като не успява да организира еднна обществена поръчка години наред. Както „Сега“ писа, голямата поръчка за закупуване на 6 медицински хеликоптера с пари от Националния план за възстановяване и устойчивост се провали заради подадена една единствена оферта, надхвърляща прогнозната стойност на поръчката. От коментари на потенциални участници в рамките на хода на процедурата става ясно, че интересът е бил нисък заради прекомерно завишени изисквания към участниците и несъответстваща им цена.

"По ЗОП има решение за прекратяване на поръчката. В 10-дневен срок участникът може да обжалва. След това поръчката може да бъде публикувана отново след оптимизация на проблемните аспекти", обясни пред Нова тв Георги Гвоздейков, изпълнителен директор на „България Хели Мед Сървиз“.

Още по темата: 

България още дълго ще бъде единствената държава в ЕС без медицински хеликоптери. Чаканата години поръчка на шест санитарни превозни средства за транспорт по въздух е прекратена на 23 ноември, става ясно от документи в регистъра на обществените поръчки.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?