Медия без
политическа реклама

Пилотът на изчезналия край Гърмен хеликоптер е загинал

Машината е паднала в непроходимо дере между селата Гърмен и Лещен

22 Септ. 2023Обновена

Пилотът на изчезналия хеликоптер е загинал, след като машината е паднала в дере между селата Гърмен и Лещен, съобщи бТВ малко след 19.30. Мястото е било непроходимо, затова цял ден издирването беше неуспешно.

Едва към 19.30 бе засечен сигнал от изчезналия хеликоптер - недалеч от мястото, където сутринта машината е излетяла - с. Гърмен, област Благоевград. 

Военнослужещи и вертолет "Кугар" от състава на ВВС се включиха в издирването на частния хеликоптер "Робинсън 44". Той е пръскал горски масиви в района на стопанствата в Сатовча и Гърмен и изчезна тази сутрин, след като е излетял малко след 7.30 часа.

Пропастта е дълбока около 50 метра, каза за БТА кметът на гърменското село Горно Дряново Ибрахим Пингов, който е водач на доброволното формирование. Петима доброволци от формированието са достигнали до мястото на катастрофата, сред които и Пингов. „Като че ли се е ударил в дърво или точно във върха на склона и е паднал надолу по дерето“, посочи кметът. Той допълни, че теренът е изключително труднодостъпен, а доброволците са стигнали трудно до мястото на инцидента. 

Доброволното формирование се е включило в издирването след 16:30 часа. Участвали са повече от 20 пожарникари, както и екипи на Планинската спасителна служба към БЧК, каза кметът. По думите му издирването от страна на доброволците е започнало в следобедните часове, защото тогава са получили информация за локацията от джипиеса на хеликоптера. Имахме готовност още от сутринта да започнем издирването, но се предполагаше, че може да е паднал към Цалапица и активността спадна, но имахме готовност през целия ден да се включим в издирването, допълни Пингов. 

Цял ден нямаше потвърдена информация за инцидент с летателната машина. "Това е същият вертолет, който летя в началото на юли над плажа на къмпинг "Градина" и хвърляше рекламни материали с образа на Тодор Живков. Това беше тежко нарушение", заяви пред Нова нюз авиационният експерт Ангел Борисов. Той отбеляза, че засега е ясно само че е загубена радиовръзката с пилота. "И тъй като мина цял ден, би трябвало пилотът вече да е намерил начин да се свърже с фирмата си. Дано не става дума пак за някакво нарушение", каза Борисов. 

По информация на кмета на община Гърмен, Феим Иса, тази сутрин пилотът е излетял към базата в Пловдив около 07.40 часа, а останалата част от екипажа е тръгнала с микробус. По-късно колегите му съобщили, че нямат връзка с пилота, който е трябвало да кацне в района на Цалапица.

Сигнал за възможен инцидент е подаден в Спешния център в Гоце Делчев и в Благоевград. Екипи незабавно са тръгнали към района на Гърмен, но до момента  няма открит паднал хеликоптер.

От МВР и Главна дирекция "Гранична полиция" отрекоха да има инцидент с тяхна летателна машина. Хеликоптерът е на варненска фирма. 

Вертолетът "Кугар" е излетял в 14.01 ч. след искане, отправено от Главната дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация", съобщават от военното министерство.

От Югозападното държавно предприятие потвърдиха, че по договор с частна компания в продължение на три дни хеликоптер е извършвал пръскания на горски масиви и е приключил работа вчера. След като е получена информация, че пилотът не се е прибрал, от предприятието също са подали сигнал.

"Наистина хеликоптер изпълняваше при нас поръчка да пръска против вредители. Днес не е пръскал, тъй като работата му приключи вчера. В 07.40 часа е излетял от Гърмен към Пловдив, след което е трябвало да се прибере във Варна. Доколкото знам, фирмата е варненска", посочи директорът на ЮЗДП инж. Валентин Чамбов.

Маршрутът на изчезналия хеликоптер минава по диагонал на целите Родопи. Територията е слабо населена и голяма част от нея е с гъста гора.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

хеликоптер, Гърмен

Още по темата