Медия без
политическа реклама

Христо Иванов: Идеята не е да се махне фигурата на главния прокурор, а да бъде "обезсилена"

Съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов.
Илиана Димитрова
Съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов.

Съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов обясни, че в "идеалният политически компромис" би бил изцяло да се заличи фигурата на главния прокурор. Засега обаче идеята за такава реформа се върти само около "обезсливане на властовите инструменти на главния прокурор, а не премахване на фигурата". Второто, каза Иванов, влиза в конфликт с конституционно решение.

В петък детутатът бизнесмен от ДПС Делян Пеевски, който засега се очертава като една от основните фигури в казуса с конституционнота реформа, заяви в кулоарите на парламента, че е провел разговор със съпредседателя на ПП-ДБ Христо Иванов по предложението на десницата за премахване на фигурата на главния прокурор. "Вие не смятате ли, че тази фигура тежи на обществото?", попита реторично Пеевски журналистите. Днес Иванов не отрече да е говорил с депутата от ДПС и допълни, че многократно е излагал идеята публично. 

Предстои ПП-ДБ да покажат своя законопроект за съдебната реформа. "Целта е да постигнем съгласие, а не да я сложим (идеята за премахване на главния прокурор, бел. ред. ) на масата и да обявим, че ние сме я открили", каза Иванов. Това обаче ще стане, след като завърши нов кръг от консултации с останалите парламентарни формации. Те ще бъдат закрити. "В конфигурацията ПП-ДБ и ГЕРБ напрежението винаги ще присъства, няма нищо различно. Когато завършим кръга от консултации с останалите политически сили, ще видите нашия проект за съдебна реформа", заяви Иванов. И уточни, че разговорите са на различни нива с различните партии, както и че на този етап са неофициални и в тях ще се включи и министърът на правосъдието. 

По отношение на предстоящата номинация за еврокомисар, който да заеме мястото на Мария Габриел и слуховете, че това може да е Кирил Петков, Христо Иванов подчерта, че има диалог с ЕК и се обсъжда какво е очакването на председателката на комисията Урсула фон дер Лайен. "Вариантите обаче ще се обсъждат в правителството", каза съпредседателят на ПП-ДБ.

 

Още по темата