Медия без
политическа реклама

Група от 6-ма столични полицаи отива на съд по обвинение в корупция

Те са събирали подкупи като ежемесечна такса "спокойствие" от търговски обекти на територията на "Лозенец"

10 Февр. 2022
Илияна Кирилова

Група от шестима полицейски служители от София са обвинени за участие в организирана престъпна група за искане и получаване на подкупи и са предадени на съд, съобщи прокуратурата.

Събраните по досъдебното производство доказателства сочат, че групата е действала от началото на 2017 г. до 23.01.2019 г. на територията на гр. София. Тя е била ръководена от К. К., инспектор в Четвърто РУ на СДВР, в нея участвали четирима служители от същото Районно управление и служител от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, добавят от държавното обвинение.

Шестимата обвинени са предадени на съд за това, че искали и получили неследващи им се облаги – пари, от управители на търговски обекти в столицата, за да не бъдат извършвани проверки в обектите им. Търговците плащали ежемесечна такса „спокойствие“. Полицейските служители предупреждавали работниците в търговските обекти и за предстоящи проверки по линия на търговията с фалшиви стоки и укриване на данъци.

Максималното наказание, което могат да получат, ако бъдат признати за виновни, е „лишаване от свобода“ от 5 до 15 години.

Специализираният наказателен съд вече е насрочил разпоредително заседание по делото.

 

Още по темата