facebook
twitter

България

Електронното правосъдие се отлага за неизвестно време

491
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Цачева и Дончев прехвърлиха на ВСС отговорността за въвеждането на е-правосъдие. Оказа се, че агенцията, отговорна за е-управлението, е безсилна.

Висшият съдебен съвет (ВСС) няма да успее да спази законовия срок 10 август 2019 г., в който с пълен капацитет трябваше да заработи Единният портал за електронно правосъдие, съобщи lex.bg.

Това означава, че се отлага възможността за различни процесуални действия в електронна форма, за електронно връчване на съобщения и призовки и достъп до електронните дела и публични регистри на съдебната власт. Правосъдният министър Цецка Цачева отговори на съвета, че удължаването на срока зависи от тях, и напомни за недоволството и протестите на част от адвокатурата, която настоява за бързо въвеждане на електронно правосъдие, което ще улесни работата им. Адвокатите питат и къде са потънали милионите за тази дейност. Единната информационна система на съдилищата се финансира по оперативната програма и проектът трябва да приключи до януари 2020 г. 

Новината за отлагането на единния портал дойде от заседанието на ВСС в четвъртък, на което присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев, както и директорът на Държавната агенция "Електронно управление" Атанас Темелков и Ирена Първанова от Оперативна програма "Добро управление". 

Темелков обясни, че е добре електронното правосъдие да е част от цялостното е-управление. Идеята е цялата информация от всички регистри и база данни да се съхранява на частен хибриден облак. До края на седмицата трябва да бъде обявена обществената поръчка за този облак, който трябва да е готов за година и половина. 

ВСС поиска да подсили IT отдела си с още петима специалисти, защото бил абсолютно непригоден. Чуха се и гласове, че в много европейски страни за целта се използват външни фирми. В крайна сметка беше отпуснат допълнителният щат.

 

МИСИЯТА НЕВЪЗМОЖНА

Оказва се, че свързването на всички съдилища ще е трудна задача, с която ВСС трябва да се справи, защото от агенция "Електронно управление" не могат. "Всеки регистър във всяко ведомство трябва да е в състояние да си говори с другите регистри. Имаме почти 18 000 регистри, една малка част от тях са дигитализирани и още по-малка част си говорят. Идеята е да има единично събиране и многократно използване на информацията, защото е глупаво да разхождаме гражданите", заяви Томислав Дончев. 

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Томислав Дончев: В този си вид икономиката е ударила тавана

22.06.2019

972 10
Т. Дончев представя резултатите от проверките на "тайните клиенти" на гише

20.06.2019

1561 10
Кабинетът пише стандарти за качествено обслужване в администрацията

20.06.2019

ТАНЯ ПЕТРОВА

74

Коментари

Доц.Трътлев

Този мъж в ляво с очилата не може да бъде Цецка. Редакцията вероятно пак е поставила грешна снимка.

вила

Да припомня главното-ЕЛЕКТРОННОТО УПРАВЛЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ.Още в началото на  Борисов 1Премиерът обяви,че събрас МС,определил група от 5 министри,дал им право да си вземат екипи,пари...да отидат да колкото си време искат в отличничката Естония и...след 6 месеца у анас да заработи туй нещо...Казват,че тази държава похарчила 50 млн.евро и за половин година сколасала...Нашият международник пък доказано за 20 пъти по 6 месеца нищо не е съвършил,но и похарчил над 2 милиарда лева!А вий гледате дреболията-съдебното...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×