Quantcast

Медия без
политическа реклама

Екозащитници внесоха в МС петиция срещу престъпленията в Странджа

15 Окт. 2020
Фейсбук

Представители на природозащитни организации внесоха в Министерски съвет петиция с призив "институциите да престанат да бетонират престъпленията, извършвани в Природен парк "Странджа", предаде БНР.

Подписката е подкрепена от близо 5500 души, които се обявяват срещу застрояването на морския бряг по Южното Черноморие и незаконната сеч на вековни гори в планината. 

"Община Царево продава земи, сменя предназначението им и разрешава строителство едва на педи от морския бряг", алармира екоактивистът Марта Георгиева. "И строи в природен парк, и в зони от "Натура 2000", тоест природа, която е ценна за цяла Европа и за целия свят", посочи още тя.

При липсата на план за управление на парка, обявен за защитена територия в края на 90-те, човешките дейности остават нерегулирани, посочи от своя страна екологът Вера Стаевска. По думите й "реално липсата на този план за управление на природния парк разрешава всичко, което не е изрично забранено, и това е нещо, което Министерството на околната среда и водите бави вече 10 години".

Гражданите настояват за премахването на всички незаконни строежи на територията на община Царево, изработването на нов общ устройствен план, който да не допуска застрояване на 300 метра от морския бряг, както и спирането на незаконната сеч в държавните гори.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?