Медия без
политическа реклама

Едва 626 от 9799 души във властта са подали имуществени декларации

Основният проблем на КПКОНПИ е кадровият недостиг, смята шефът на комисията Сотир Цацаров

18 Апр. 2020
Илияна Кирилова

Само 626 души, заемащи висши публични длъжности, са подали в антикорупционната комисия своите декларации за имущество и конфликт на интереси за 2019 г. Това съобщи председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров в интервю за Нова тв. Той уточни, че задължените лица са 9799 и имат срок от един месец след края на извънредното положение да изпратят попълнени имуществени декларации.

Законът изискваше ежегодните декларации да са подадени до 15 май. В началото на април обаче депутатите от ГЕРБ позволиха на заемащите високите етажи на властта да декларират имущество и интереси по антикорупционния закон в срок до един месец след отмяната на извънредното положение. Така управляващите си дадоха отсрочка от един месец до 13 юни. Този срок обаче може също да се удължи, ако правителството реши, че извънредното положение трябва да продължи още по-дълго.

Шефът на КПКОНПИ коментира и решението на Съда на ЕС, с което се допуска процедурата по отнемане на имущество да започне и да се проведе дори ако няма влязла в сила присъда за престъпление. Цацаров посочи, че 9 дела са спрени, защото чакаха такова произнасяне. Освен това той обърна внимание, че през 2018 г. беше образувано тълкувателно дело във Върховния касационен съд, което касае срока на проверките на КПКОНПИ и дали комисията може да започне конфискация, ако той е надвишен. "Още се чака произнасяне, а в страната са спрени 150 дела, по които комисията е ищец", отбеляза Цацаров.

Делото за конфискация на имуществото на бившия собственик на КТБ Цветан Василев и на още 27, свързани с него физически и юридически лица, не е възпрепятствано от правото на Европейския съюз.

Той обясни също, че най-големият проблем в КПКОНПИ е кадровият недостиг. "В края на годината комисията имаше 100 незаети щатни бройки. Далеч съм от мисълта, че ѝ трябва огромен персонал да реализира задачите си, но когато от 54 ръководни длъжности - 23 са незаети, това е сериозен проблем", посочи председателят на КПКОНПИ. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата