Quantcast

Медия без
политическа реклама

Двойно защитен плаж за малко не бе концесиониран

Плаж "Липите". Снимка: Фейсбук

Девствено кътче от брега за малко не бе концесионирано и единствено предизвиканият от гражданите шум го спаси. Става дума за плаж "Липите" край Синеморец. Той е част и от Природен парк "Странджа", а и от  защитена местност Силистар. Оказа се, че екологичният статут не пречи да бъде даден под наем. Детелина Иванова от РИОСВ – Бургас заяви вчера пред Би Ти Ви, че няма забрана за стопанисване на плажа и отдаването му, но изграждане на инфраструктура било недопустимо към момента.

Цялата тази тема бе повдигната от местни хора в социалните мрежи през последните дни. Именно те първи узнаха, че Министерството на туризма е провело преди седмици търг за плажа. 3000 лв. наем на сезон и 8 лв. за чадър и шезлонг предвижда концесията. Всъщност на практика отдаването е свързано не само с екологичен проблем поради наличието на дюни и вписаната в Червената книга пясъчна лилия. Пречка е и околната горска територия, която също е концесионирана (като ловен участък). За да се преправи път до "Липите" в качеството му на официален плаж, ще се нарушат договорените условия при ловната концесия.

След гражданското раздвижване и "обобщавайки ситуацията", МТ в крайна сметка свири отбой. "По заповед на министъра на туризма Николина Ангелкова няма да бъде сключен договор за отдаване под наем на морски плаж „Липите“. Причината е, че въпреки очакванията да бъде осигурен пешеходен достъп до ивицата това няма възможност да се случи до откриването на летен сезон 2019. Според Закона за устройство на Черноморското крайбрежие безплатният пешеходен достъп е задължително условие, което трябва да бъде осигурено за туристите. "Идеята за намиране на стопанин за морския плаж бе да се гарантира сигурност за туристите с водно спасяване и медицински пункт", се казва в становище на МТ от вчера.

ВРЕДА

"Липите" е един от последните диви плажове на юг. Допреди няколко години до него се стигаше само пеш по пътека през гори и поляни, но напоследък се оформи черен път през гората с кола, което съсипва цялата околност.

Ключови думи:

плаж, концесия

Още по темата