Quantcast
Делото "Алабин" е пред финал 15 години след инцидента | СЕГА
facebook
twitter

България

Делото "Алабин" е пред финал 15 години след инцидента

1 076
 Архив СЕГА
Бързото разчистване на отломките е минирало делото, обявиха долните инстанции.

Процесът за рухналата сграда на столичната ул. "Алабин", която погреба две момичета, случайно озовали се на мястото, е на път да приключи на 15-ата година от инцидента. Досега двете долни инстанции четоха оправдателни присъди на четиримата обвинени.

По протест на прокуратурата Върховният касационен съд разгледа казуса днес и обяви, че ще се произнесе в срок. Така след около месец може да очакваме финалния акт в тази съдебна сага. Има и възможност върховните магистрати да върнат делото за ново разглеждане. По закон върховният съд отменя присъдата изцяло или отчасти и връща делото за ново разглеждане, когато се налага да се увеличи наказанието или да се отстранят нарушения.

Сградата на "Алабин" падна на 19 септември 2006 г., а делото започна на първа инстанция 10 години по-късно. На съд за смъртта на двете момичета бяха пратени собственикът на сградата Георги Кирчев, който е управител на фирма "Хрисома", инженер Петър Петров, който контролирал ремонта на сградата, Николай Симеонов - управител на "А3-Архитектура и изпълнение", и строителят Манчо Антонов, собственик на фирмата за ремонти ЕТ "Медия Манчо". Срещу последния процесът се гледа задочно, защото е в чужбина.

Преди година като втора инстанция Софийският апелативен съд потвърди оправдателната присъда на четиримата, обвинени за трагедията. 

"Органите на досъдебното производство са положили необходимите усилия да не бъде установена обективната истина по делото, като дълги години не са извършвали никакви процесуално-следствени действия, или пък извършените се отличават с непрецизност, повърхност и непълнота", записаха в решението си апелативните съдии. Според тях детайлното установяване на фактите е станало невъзможно поради напълно прибързано, необосновано и противозаконно разчистване на мястото на произшествието, възложено от държавни органи без разрешение на прокуратурата. За съдиите е "напълно неясно какво е наложило прибързаното премахване на следите от евентуалното престъпление, започнало в ранните часове на 20 септември 2006 г. без разрешение на наблюдаващия прокурор по вече образувано наказателно производство, какво е наложило това разчистване да бъде извършвано, без да бъде документирано по съответния процесуален ред, преди да бъдат извършени надлежните огледи". 

Отговорност за това заличаване на следите трябва да носят лицата, разпоредили отстраняването на останките от срутената сграда. Независимо от дадените нееднократно указания от съда прокуратурата не е положила никакви усилия да изясни причините за това, напомни още апелативният съд. Според тях пороците в началото на разследването на практика са предопределили невъзможността да бъдат постановени осъдителни присъди.

Пред втората инстанция прокуратурата твърдеше, че ремонтът в сградата е в пряка връзка с рухването й и смъртта на 26-годишната Деница Ченишева и 24-годишната Петрина Христова. Обвинението се позовава на заключенията на двете технически експертизи, изготвени по време на разследването. В протеста пред върховния съд прокуратурата настоява за отмяна на оправдателните присъди и връщане на делото за ново разглеждане.

 

Още

Украинец получи 10 г. затвор за атентата срещу Алексей Петров

06.07.2021

654
Марешки отива на избори без окончателна присъда
Убиецът на Джордж Флойд получи 22.5 години затвор

25.06.2021

1746