Quantcast
Цацаров обеща катарзис в антикорупционната комисия | СЕГА
facebook
twitter

България

Цацаров обеща катарзис в антикорупционната комисия

Главният прокурор призна, че като читател недолюбва някои медии, но като шеф на КПКОНПИ щял да се самосезира и от тях.
260
 Илияна Кирилова
Главният прокурор Сотир Цацаров развърза торбата с обещания за ключови промени в антикорупционната комисия.

Въпреки че не отправи нито една директна критика към бившия председател на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, главният прокурор Сотир Цацаров даде заявка, че сериозно ще промени начина на работа на КПКОНПИ, включително с преструктуриране и съкращение на администрацията. Вчера той и другият кандидат за поста Симеон Найденов, издигнат от "Воля", бяха изслушани от депутати в парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликта на интереси. 

Краткото представяне на Найденов затвърди усещането, че изборът е предрешен. Депутатът от "Воля" Пламен Христов заяви, че техният кандидат е юрист с повече от 30 г. практика и че почти целият му съзнателен живот е преминал в борба с престъпността. След което самият кандидат изложи концепцията, в която обръща внимание основно на превенцията на корупцията. "Борбата с корупцията е много сложна борба. Изисква се голям професионализъм и опит. Бил съм обвинител и защитник на много лица, извършили различни престъпления. Този опит ще ми бъде полезен", обобщи Найденов.

Много по-подробен беше Сотир Цацаров, който е кандидат на управляващата коалиция ГЕРБ и "Обединени патриоти". Той наблегна на необходимостта от сериозни промени в администрацията на КПКОНПИ. "Без решителни действия за промяна в административната структура смятам, че не могат да се очакват резултати, свързани с позитиви", изтъкна той. За да се случи това, главният прокурор обещава да бъде съкратен щатът на комисията, а работата на служителите да бъде оптимизирана. Според него след оставката на Пламен Георгиев мегаорганът е в "административно замиране". Цацаров предлага да се повиши експертизата в отдела, който отговаря за конфликта на интереси, и на дирекцията за оперативно-издирвателна дейност и пряко противодействие на корупцията. С това били заети едва 7% от всички служители на комисията. Звеното "Антикорупция" пък трябва да получи териториални поделения в страната. 

Главният прокурор бе категоричен, че правомощията на комисията не трябва нито да се разширяват, нито да се орязват. "Тя не се нуждае и от това, което съществуваше в първоначалния замисъл на закона - а именно да притежава собствена техника за използване на СРС", коментира Цацаров. 

На въпрос от депутата от БСП Кристина Сидорова дали Законът за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ) има нужда от корекции Сотир Цацаров не спести критиките си. Според него кръгът от лица, заемащи висши публични длъжности, е прекалено широк. Той изброи около 50 категории служители на по-ниско ниво, които трябва да отпаднат от закона, като държавните лесничейства и спортния тотализатор. За сметка на това главният прокурор не смята, че общинските съветници трябва изцяло да бъдат освободени от задължението си да декларират имущество и конфликт на интерес, а по-скоро да се търси среден вариант. Той даде пример с общинарите в София, областните градове или тези с над определена численост, където рискът е голям.

Цацаров откри и недостатък в начина, по който се предлагат останалите членове на КПКОНПИ. "Не е нормално парламентът да предлага шеф на комисията, а нейните членове да се предлагат на парламента", посочи той, след което уточни, че единствено председателят на КПКОНПИ може да прави такива предложения. Цацаров засегна и механизма на деклариране на имущество, когато лицето, заемащо висша публична длъжност, е сключило брак или пък е във фактическо съжителство/раздяла с някого. В първия случай е задължително информацията за половинката да бъде публична, а в другите два случая това е по желание на деклариращия. "Това неравно третиране не отговаря на самия замисъл на закона", коментира Цацаров. Именно от тази вратичка се възползва наследникът му на поста Иван Гешев, който не декларира нито името и имуществото на законната си съпруга, защото бил във фактическа раздяла с нея, нито това на жената, с която живее, защото няма брак. Така на практика не може да се засече никакъв конфликт на интереси.

Цацаров обещава още КПКОНПИ да въведе ежедневен мониторинг на медиите, като се самосезира по публикации, съдържащи твърдения за корупция и конфликт на интереси. Попитан от организацията "Правосъдие за всеки" дали ще чете и медии, които очевидно недолюбва, като "Сега", “Биволъ”, "Свободна Европа", ”Клуб Z”, все още главният прокурор беше категоричен, че ще третира всички източници на информация еднакво. Той все пак призна, че не обича някои медии, но това е личното му мнение на читател, а той четял много.

Накрая Цацаров заключи, че по отношение на отнемането на незаконно придобито имущество комисията действа изключително ефективно. "Елементарното мерене колко поглъща и колко дава КПКОНПИ е некоректно", смята той. И вметна, че "85% от държавните институции поглъщат много, но не дават нищо". 

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ГЕРБ скри Борисов от парламента по темата за Северна Македония

18.11.2020

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

5701 48
4 години прокуратурата протака делото за фонда за лечение на деца

10.11.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

1575 1
Съдът отмени запор на КПКОНПИ по делото "Арабаджиеви"

29.10.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

4968 7

Коментари

Хулиган

Цацаров обеща катарзис в антикорупционната комисия

Все ми се струва, че катарзис=пречистване.

Да разбираме ли, че доста мръсотия досега се е натрупала?

Едва ли.

При такива шеметни успехи в борбата с корупцията...

http://www.drago.info/index.php/2018/12/28/borbata-s-korupciata/

Интервал

Хем КПКОНПИ върши страхотна работа, хем корупцията е предимно усещане, а лицето Сотир скача с катарзис? Почему бе, джанъм? Казват, че историята се повтаря, като фарс, но в борбата ни с корупцията си е фарс from day one.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

ще продължи да спуска списък на ПИК,

от който после ще се самосезира с писък

 

през останалото време ще чете недолюбваните медии, за да си попълва списъка

 

комплексарска му работа, ама и постът е такъв, тъкмо по мярката на комплексар

Влез или се регистрирай за да коментираш