facebook
twitter

България

Борисов нареди общинските болници да се спасят за ден

Премиерът обеща да даде дотации, които МЗ отказва от години
1256
Министерски съвет
В годината на местните избори и общинските болници се доредиха до вниманието на премиера.

След като чак в третия си мандат премиерът Бойко Борисов се впечатли от разрухата в психиатриите и кабинетът им обеща пари за ремонти, вчера министър-председателят се разпореди да бъдат спасени и общинските болници. Те протестират, че са на ръба на оцеляването, от години, но проблемите им стават приоритет едва в годината на местните избори.

"Болници в мое управление няма да закрия, парите за здраве се увеличават всяка година, затова искам решение. Не приемам сестри и лекари с години трудов стаж, които всеки ден ни лекуват и помагат, да се чувстват без подкрепа, изоставени и забравени", обяви на среща с представители на Сдружението на общинските болници Борисов, цитиран от правителствената пресслужба. Той обещал също така, че правителството ще търси финансови възможности да дотира общинските болници, на които парите не достигат.
Поводът за срещата са финансовите проблеми на общинските болници и недостатъчните възнаграждения за труда на медицинските специалисти, отбелязват от МС. На срещата са присъствали също вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и управителят на здравната каса Дечо Дечев. Премиерът Борисов е разпоредил на здравното министерство да започне анализи на финансовото състояние на всяка една от общинските болници в страната. До петък - само за един ден, МЗ трябва да изготви предложение с конкретни решения на проблемите. От Сдружението на общинските болници заявиха, че също ще представят анализ на състоянието на лечебните заведения.

Общинските болници предупреждават от години, че фалитите им са въпрос на време. Данните на сдружението на общинските болници сочат, че за последните 10 години - в по-голямата част от които е управлявал именно Борисов, съществуването си са прекратили над 20 такива лечебни заведения. Данните на самото здравно министерство отпреди няколко години пък са за 19 закрити общински болници от 2010 до 2016 г. Сред тях са например многопрофилните болници в Елена, Дряново, Кула, Тервел, Генерал Тошево, Бобов дол, Трън и Брезник. Нещо повече - първият кабинет на Бойко Борисов се опита да започне здравна реформа именно с преструктуриране на по-малките лечебни заведения, основно общински.

Заради липса на персонал общинските болници трудно отговарят на изискванията за договори на здравната каса, а клиничните пътеки, по които работят, са зле финансирани. Само в рамките на последните дни протестираха медицинските сестри от болницата в Козлодуй - заради ниски заплати, и работещите в Карлово - заради намалено финансиране от НЗОК.

Точно преди година сдружението на общинските болници организира протест с искане за допълнителна субсидия от държавата от 30 млн. лв., с които да се покрият най-належащите им дългове. Тогава от МЗ обясниха за пореден път, че подобно дотиране е непозволена държавна помощ, която се санкционира от Брюксел. Не е ясно под каква форма може да се отпусне обещаното от Борисов дотиране сега. Единственият легален начин държавата да подпомага общинските болници е през парите, които и сега плаща МЗ за дейност - за спешна помощ, за медицинска експертиза, за болници в отдалечени райони.

Не е ясно и дали в поисканото от Борисов в рамките на ден решение на проблемите на общинските болници ще фигурира предложението на МЗ от миналата година - болниците да се преструктурират в медицински центрове с до 20 легла. М.г. МЗ дори предложи финансова помощ за подобна реформа, но идеята не се прие от самите лечебни заведения.

НАПРЕД-НАЗАД

Като решение на част от проблемите на малките болници м.г. бяха увеличени цените на част от пътеките, по които те работят. Тази година обаче някои отново се оказаха намалени - в областта на неврологията и гастроентерологията.

 

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов: С поне 10-20% ще се вдигне БВП заради "Хемус" (видео)

23.04.2019

3690 61
Борисов не е съгласен Цветанов да е парламентарен сътрудник на ГЕРБ

11.04.2019

9197 83
Имплозията, която застигна ГЕРБ и Борисов

Коментари

deqerven
снимка на deqerven

Що си спомням, че болниците- общински, областни и частни са регистрирани по търговски закон, някакъв?  Демек, що на едните, дето най-много покраднуват да се дават още пари? Да имитират дейност до общинските избори, нали?

генек

Основата на лаишкото тъпанарчене и аз го мога, давай по-бързо, действай, после ще му я мислим...

-----------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

цензура

Ахахаха, нещо рушено и крадено 10 г. - ка се оправя за ден! ... тоя наш БУДАла, ще вземе да влезе в рекордите на ГИНЕС 😆

Magi

Защо сега? Заради изборите се правят на загрижени.  Истината е, че не всеки българин има равни права за здравеопазване, което Конституцията на РБ му гарантира. От както ги направиха ТД, лекарите станаха търговци. Мой приятел има син ортопед, срещаме се и аз го питам какво прави сина ти, а той / бащата/ казва "за пусти пари , здрав крак ще отрежат на човека".  Как го позволихме най хуманната професия, лекарят, да се превърнат в търговци с най святото - живота.

Тренд Петков

Че кой му вярва вече на Бойко? Това се изтърка- лошите пречат на хората да живеят добре, радвайте се че ме има да оправям нещата, не ме изпускайте да ме свалят, лошо ви се пише....това ни внушават. А той - постоянно, ама постоянно все едно току що се е родил...и плещи или хвалби, или обещания за бъдещето, или откровенни небивалици. Разбирате ли как се раждат легендите. Когато от болниците заявяват,че даже и протестират, че фалират, никакъв го няма. Не могло...Що сега може, и от къде ги вади милионите? Закон за държавния бюджет няма ли? Ма къф закон бе...аз съм и държава, и закон....Аз съм най,най, най....а че той го е докарал да се молят за парите си,които са изработили честно, не признава..Другите това,онова...Той не.

Нафарфор

ма дащен наш Боку, от толкоз алтруизъм и суджук до него не стигна!

Alien273
снимка на Alien273

Че кой му вярва вече на Бойко?

скоро ще се види, както впрочем се вижда вече 10 годин, как па не взеха да повярват на бкп и ездачката от крушовица барем веднъж

Влез или се регистрирай за да коментираш

×