Quantcast

Медия без
политическа реклама

Бившата балдъза на Брендо осъди прокуратурата за 60 000 лв.

И втора инстанция потвърди, че държавното обвинение дължи обезщетение за вреди

23 Ноем. 2023
Илияна Кирилова

 Десислава Дишлиева, която е бивша балдъза на Евелин Банев-Брендо и беше подсъдима с него по делото за организирана престъпна група за пране на над 20 млн. лева от наркотрафик, осъди прокуратурата и на втора инстанция да ѝ плати 60 000 лв. обезщетение, съобщава "Лекс". 

Дишлиева беше обвинена по делото през 2007 г., когато прекара в ареста 3 дни. Процесът приключи окончателно през 2018 г., т. е. 11 години е била обвинена и подсъдима за престъпление, което прокуратурата не е доказала да е извършила. През юли т.г. Софийският градски съд реши, че държавното обвинение трябва да ѝ плати 18 000 лв. за болките и страданията и 3000 лв. заради похарченото по адвокати. Дишлиева обжалва решението пред Софийския апелативен съд (САС), който сега увеличава обезщетението на 60 000 лева. 

В решението си САС пише, че в началото на делото през 2007 г. Дишлиева е била на 36 години, а продължителността му от над 11 години не може да бъде приета за нормална, дори и предвид неговата сложност. „ Продължителността на висящност на обвинението от повече от 11 години е по-дълъг срок от нормалния и разумен срок за приключване на такова наказателно производство и обосноваващ по-висок размер на обезщетението, дължимо се на ищцата не като обезщетение за бавно правосъдие, а като обезщетение за по-дълъг период на търпене на незаконосъобразно повдигнато обвинение и последиците от него“, мотивира се САС.

Що се отнася до професионалната репутация на Дишлиева, съдът приема, че тя е неразривно свързана с личностната ѝ репутация, като отбелязва, че е нормално делото да се отрази върху трудовата или професионална ѝ сфера. В случая е установено, че делото е засегнало търговската дейност на Дишлиева, от което загубила контакти и бизнесът ѝ е страдал.

Съдът отхвърля възражението на прокуратурата, че не трябва да носи отговорност за медийното разгласяване на обвинението. Макар интересът на медиите да е бил насочен главно към Евелин Банев, в публикациите е споменавана с името си и Дишлиева заради повдигнатите ѝ обвинения. Според САС по-интензивни от обичайните страдания от незаконно обвинение са причинени от ареста на Дишлиева. В тази връзка в решението се казва, че задържането под стража е стрес и психическа травма „за всяка нормална, средностатистическа млада жена, което обуславя изпитването на неблагоприятни последици в завишен обем и интензитет“.

"Сега" припомня, че бившата съпруга на Банев Моника Добринова също беше подсъдима и оправда по делото, по което Брендо получи 6-годишна присъда. И тя води дело за обезщетение заради оправдателната си присъда. То вече приключи на 2 инстанции. Първоначално прокуратурата беше осъдена да ѝ плати 118 000 лева - 100 000 лева за морални вреди от незаконното обвинение и още 18 000 лева за имуществени вреди заради платените от нея адвокатски хонорари. На втора инстанция обаче това обезщетение беше драстично намалено. Според апелативните съдии справедливото обезщетение за моралните ѝ вреди е 15 хил. лв. Те оставиха в сила решението, с което държавното обвинение е осъдено да плати 18 хил. лева за адвокатските хонорари, т.е. общо 33 хил. лв.

ОЩЕ ДЕЛА

Срещу Дишлиева в момента има висящо и друго дело за пране на пари. То е внесено в съда още през 2014 г. и вече 9 години не може да приключи дори на първа инстанция. Поредното заседание по този процес е насрочен за 26 септември.

Отделно антикорупционната комисия КПКОНПИ води дело за конфискация на имущество от Дишлиева, дъщеря ѝ и майка ѝ. КПКОНПИ настоява от Дишлиева да бъдат отнети 58 597 лв., които са внесени от нея погасителни вноски по кредит, както и 3 083 800 евро, открити в сейф в хранилище на обществен трезор.

Искът срещу дъщеря ѝ е за апартамент на две нива в морското с. Лозенец, а срещу майка ѝ - за кафе-бар от 488 кв. м, намиращо се в Студентски град в София. Следващото заседание по делото е насрочено за март догодина.

Дело за конфискация има и срещу Банев, което се води от 2018 г.

Евелин Банев-Брендо беше задържан през септември 2021 г. край Киев, където се е укривал с чужди документи. Освен 6-годишната си присъда от България, Банев има и присъди от Италия и Румъния - 20 и 10 години затвор, все за престъпления, свързани с наркотици, по-специално с кокаин - от организирането на трафик до прането на пари от продажбите. Прокуратурата изпрати до украинските власти искане за екстрадиция на Брендо, но претенции за това имат и Италия и Румъния. Оказа се обаче, че Банев е освободен от ареста, тъй като през 2015 г. официално е станал украински гражданин, а Конституцията на страната забранява екстрадиция на техни граждани.

Още по темата