facebook
twitter

България

“Безопасен пожар” обгази села в Пловдивско

Жителите на няколко селища хем бяха успокоени, че въздухът е в нормите, хем получиха съвет да уплътнят прозорците
247
 БГНЕС
Втори пожар за последните дни избухна и край Дупница - вчера се запали гора над тунела по главния път Е-79.

Метеоролозите се оказаха прави в предупрежденията, че настоящата седмица е доста рискова за пожари. На три места в Южна България през последните два дни лумна огън, което изправи на нокти институции и население. Най-опасна изглежда ситуацията край пловдивското село Шишманци, като противопожарните действия там са съпроводени със смайваща “комуникационна стратегия”.

В близост до Шишманци е разположено депо за битови отпадъци, пламна именно то. Въпреки усилията и като цяло овладяната ситуация, и вчера сметището продължаваше да дими. Пушекът изтормози жителите на околните села и те потърсиха медиите, за да се оплачат, че втори ден не могат да дишат. “Това е обгазяване, ненормална ситуация”, негодуваха те с кърпи на устите. Местната РИОСВ обаче не отчете отклонение от нормите на въздуха (напълно в синхрон с обичайната практика). Освен това шефът на ГД “Пожарна безопасност и защита на населението” Николай Николов, който пристигна на място, сътвори повече от странно изявление – хем повтори, че въздухът не е опасен за здравето, хем препоръча хората да затварят и уплътнят прозорците на домовете. Майките с бебета и болните хора също получиха съвет да не излизат от вкъщи. Всъщност РИОСВ прати станция за замерване в самото Шишманци едва вчера по обед, като обяснението бе, че преди това вятърът духал в друга посока. В крайна сметка по-предпазливите жители на селата останаха залостени в къщите си до второ нареждане заради уж безопасния пожар.

Най-вероятната причина за инцидента е естествено лумнал пламък заради високите температури. От управата на депото обаче допуснаха и умишлени действия.

Драматично е положението и край хасковските села Брягово, Любеново и Родопи. В понеделник там пламнаха към 3000 дка треви, храсти, дървета. През нощта огънят достигна на 500 м от Родопите. После стихията бе локализирана, а в потушаването се включиха военните. Прокуратурата образува разследване, защото се предполага, че човешка небрежност е причината за огъня.

Проблеми имаше и в Димитровград, след като се запали вагон в торовия завод. Пламъците са били в близост до композиция с амониева селитра. В крайна сметка бе предотвратено сериозно произшествие.

Все още няма коментари

Още

Пожарна изгоря в САЩ, а на Лесбос - бежански лагер

09.09.2020

332 1
Безпомощната държава доуби Сакар с пожари

05.09.2020

ДИЯН ИВАНОВ

2268 7
Пожари изпепелиха още гора в Южна България

29.08.2020

195 1

Влез или се регистрирай за да коментираш