facebook
twitter

България

"Алфа Рисърч": ГЕРБ остава без мнозинство в Столичната община

1857

Въпреки че засега убедително води в изборната надпревара, ГЕРБ отново няма да успее да спечели мнозинство в бъдещия Столичен общински съвет (СОС). Това сочи електорално проучване на „Алфа Рисърч“.

За общинската листа на ГЕРБ ще гласуват 32.1% от избирателите, които са твърдо решили да отидат до урните. БСП остава далеч назад с 21.4% на сто. Следва дясното обединение „Демократична България“ с 15.5%. До четвъртото място се добира ВМРО с 6.1%. По малко от 2% събират „Глас Народен“ на Светослав Витков, коалицията между ДБГ, НДСВ и ЗНС, АБВ на бившия президент Георги Първанов, „Движение 21“ на ексдепутата Татяна Дончева и НФСБ на Валери Симеонов.

„В бъдещия СОС могат да се очакват между 7 и 9 листи, без ясно мнозинство, което отсега вещае трудни времена за столичния кмет и изпитания за политическите стратегии и управленски ангажименти на подкрепящите го политическите сили“, коментират социолозите.

Далеч по-оспорвано се очаква да бъде състезанието между претендентите за кмет на столицата. Йорданка Фандъкова - настоящ кмет и кандидат на ГЕРБ, води с 36.3%. Непосредствено я следва издигнатия от инициативен комитет бивш омбудсман Мая Манолова, която засега събира 34.6 на сто. „Плюсът за Йорданка Фандъкова е, че успява да удържи избирателите на ГЕРБ в тази сложна конфигурация. Плюсът за Мая Манолова е, че успява да разшири традиционния БСП вот с близо 10 на сто. В тази ситуация при балотаж ключов ще е ценностният избор на симпатизантите на "Демократична България", които ще определят в голяма степен пътя към София“, коментират социолозите.

Номинираният от „Демократична България“ Борислав Игнатов има подкрепата на 10.7% от решилите да гласуват. Евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки засега получава 6.9%. Независимият Борис Бонев, който представлява гражданската група „Спаси София“, се нарежда на пето място с 4.8 на сто.

Близо половината избиратели в София (45.3%) със сигурност ще отидат до урните. Този дял вероятно ще се повиши, тъй като силните кандидатури и реалното състезание между тях мобилизират гласоподавателите, смятат социолозите.

ИЗСЛЕДВАНЕТО

Проучването е проведено в периода 3-7 октомври 2019 г. и се реализира със собствени средства на „Алфа Рисърч“. Анкетирани са 801 пълнолетни граждани от София с право на глас в местните избори. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица.

Все още няма коментари

Още

София иска ателиетата да отпаднат от проектирането на сгради

14.11.2019

ТАНЯ ПЕТРОВА

110
Близък на Пеевски юрист ще пише нова медийна регулация
Като слушам обещанията на Фандъкова, и се сещам за лъжливото овчарче

Влез или се регистрирай за да коментираш

×