facebook
twitter

България

Административният съд отказа да касира изборите в София

Мая Манолова ще обжалва решението пред ВАС
765
 Илияна Кирилова

Жалбата на класиралата се втора в София на местните избори през есента - Мая Манолова за касиране на резултата в столицата, бе отхвърлена от първата съдебна инстанция. Бившият омбудсман настоя за касиране на вота с основния мотив, че съперницата й Йорданка Фандъкова е победила след "съществени нарушения на изборните правила", които предрешили резултата.

В решението на Административния съд София-град (АССГ) се посочва, че искането на Манолова за неправилно отчитане на бюлетините в определени секции, е неоснователно. По време на делото, което се води от миналия ноември, магистратите детайлно са проучили процеса по преброяване на гласовете, съставяне на протоколите и въвеждането на данните в системата на "Информационно обслужване". Не са открили нарушения.

Решението на АССГ може да бъде обжалване пред Върховния административен съд, което Мая Манолова, която оглави гражданската формация "Изправи се.БГ", ще направи.

В жалбата си Манолова твърдеше, че са допуснати съществени изборни нарушения, довели до опорочаване волята на гласоподавателя.  В подкрепа на искането си тя предостави 14 тома доказателства.

В хода на делото стана ясно, че протоколите са преправяни многократно, в някои случаи до 13 пъти, от сътрудници на ОИК, което е нарушение на закона. По закон, отварянето на протоколите се прави само пред членове на ОИК, което в случая на изборите в София масово не е спазвано и протоколите са се отваряли пред служители на Йорданка Фандъкова. Според списъка на сътрудниците, който е част от доказателствата по делото, е имало назначени 124 сътрудници на ОИК.

Въпреки това, съдът реши, че нарушенията на изборите, правени от тези служители, не са съществени, така че да променят изборния резултат.

Манолова даде на съда и документи, че 27 918 гласа трябва да бъдат извадени от резултатите от гласуването заради съществени изборни нарушения – 3 037 граждани на Европейския съюз и 7 770 души от България са дописани в изборните списъци неправомерно. 4 425 са гласовете в 17 секции, при които протоколите са оставени без гласове за отделните кандидати и не става ясно как без ново преброяване впоследствие са записани гласове.

7 000 са гласовете само от ромските секции, за които бяха представени свидетелски показания, че има наличен контролиран вот.

Административният съд в София-град отказа също да отвори чувалите за повторно преброяване на бюлетините, за което Манолова и адвокатите ѝ настояваха.

10

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Еколози сезираха Еврокомисията заради ТЕЦ „Марица-изток 2“

12.03.2020

2859 30
Диана Ковачева остава единственият кандидат за омбудсман

12.03.2020

138
Правителството отказа да се споразумее със сестрите

06.03.2020

Обновена

15516 122

Коментари

Емил Станоев

Ехе !! Че как този Съд ще касира изборите ? Нали има партииина повеля ! Нищо че всички знаят че фалшификации има ..А от изборите в София разбрахме че  циганите са най-знаещи и грамотни ...те грешки не допускат за разлика от няколко хиляди българи..

Сладур

При Тодор живков беше мноо по лесно. Маята си мисли, че е едно врем И че комунистите още управляват...

Калпазанче

Ментетата на дукесата на Филиповци и Факултета!

mi6osp.

Все пак Манолова има късмет този път- не я изкараха, че тя опитва да фалшифицира изборите.

За едни бюлетини в една гербава печатница говоря.

Борисов ликвидира независимостта на съдебната власт,  че и самата съдебна власт.

Като резултат: какво касиране, какви  14 тома доказателства, какви преправяни 13 пъти протоколи, какви 99% от гласовете в маалата  за Фандъкова!

Хулиган

Радвайте се и на това.

Сега няма съд, на който да се оплачеш за изборни шашми.

Следващия път може изобщо да няма избори...

http://www.drago.info/index.php/2019/07/15/mashinn...

3NT
снимка на 3NT

Губернаторката на колонията  заповяда : Да не се касират изборите в бантустана.

fractal
снимка на fractal

Който слуша чърчил за демокрацията че била по добре от тоталитаризма и предава работническата класа така му се пада

 

Evasion

Ако другаркята нинова бе наложила за кандидат-кмет на София всеки друг, но не и вечната кандидатка за кво ли не мая ма, сега на бесепету нямаше да се смеят и помярите по улиците...

Дежурния

Манолова даде на съда и документи, че 27 918 гласа трябва да бъдат извадени от резултатите от гласуването заради съществени изборни нарушения – 3 037 граждани на Европейския съюз и 7 770 души от България са дописани в изборните списъци неправомерно.

Къде се дава гражданство на Европейския съюз? За маяманоловщините определението "малоумна неграмотност" е направо комплимент.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Айде сега , ясно е, че иде реч за граждани на държави-членове на ЕС.  Но гледам не си намерил нужно да коментираш, че:

В хода на делото стана ясно, че протоколите са преправяни многократно, в някои случаи до 13 пъти, от сътрудници на ОИК, което е нарушение на закона. По закон, отварянето на протоколите се прави само пред членове на ОИК, което в случая на изборите в София масово не е спазвано и протоколите са се отваряли пред служители на Йорданка Фандъкова.

 

Бай Х*й прави избори....

Влез или се регистрирай за да коментираш

×