Медия без
политическа реклама

70% от българите са за по-строгите наказания срещу домашно насилие

Над 3/4 от анкетираните считат, че това е много важен обществен проблем

27 Авг. 2023
Илияна Кирилова

Българите са категорично срещу домашното насилие и 70% от тях подкрепят законовите промени за по-строги наказания. А 76% считат, че домашното насилие е важен обществен проблем.

Това отчита социологическата агенция "Маркет Линкс" в последното си национално проучване. To e финансирано и реализирано съвместно с bTV, като е проведено сред 1012 човека над 18 г. в страната в периода 11-18 август 2023 г. по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета. 

"Понастоящем това е много висока степен на консенсус. За коя друга тема можем да имаме съгласието на 70% от българските граждани? Това е един от случаите когато цялото общество се обединява около една цел", казва социологът от агенцията Добромир Живков пред bTV.

В началото на август случаят с Дебора Михайлова от Стара Загора, чието тяло бе рязано с макетно ножче от обвинения Георги Георгиев, стана публично известен, защото съдебната експертиза бе постановила "лека телесна повреда". На Георгиев първоначално не бе повдигнато обвинение и той бе оставен на свобода. Последва остра обществена реакция, проведоха се протести в цялата страна с искания за справедливо наказание и в защита както на Дебора, така и на всички жертви на домашно насилие. 

Депутатите пък прекъснаха своята лятна ваканция, за да заседават извънредно и да направят промени в Закона за защита от домашно насилие и в Наказателния кодекс. Така бе въведен и терминът "интимна връзка", който има за цел да предпазва всички потърпевши на домашно насилие, които нямат сключен брак с насилника. 

Проучването на "Маркет Линкс" показва, че едва 18% от хората са против свършеното от народните представители по промяна на законите, но не защото са "за" насилието, а защото не са убедени, че тези промени ще доведат до желания ефект. 11% остават неутрални. 

Според Добромир Живков винаги 50-60% от обществото е смятало, че домашното насилие е сериозен проблем, а чувствителността се повишава значително при ситуация като тази с Дебора.

"Това е феномен, който наблюдаваме не просто сега, ситуационно свързан със случаите на домашно насилие и с промените в законодателната рамка. Потвърждава се нашият извод отпреди години, че домашното насилие е припознат сериозно проблем в обществото", посочи Живков.

Според данните, в момента 76% от анкетираните казват, че домашното насилие е важен обществен проблем, 10% са неутрални, а 14% - че е силно преекспониран проблем. 58% считат, че утежнените наказания ще имат възпиращ ефект, 13% са неутрални, а 29% са скептични, че това ще реши проблема.

И още: 61% очакват работата на институциите в тази посока да се подобри, 28% - че те ще си останат неефективни, а останалите 11% нямат мнение.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата