facebook
twitter

България

50-ият конгрес на БСП ще се проведе на 9 и 10 май

На 21 март ще е ясно кои от номинираните отиват на избори за председател на партията
847

50-ият конгрес на БСП ще се проведе на 9 и 10 май - събота и неделя, в зала №1 на НДК, реши Националният съвет на партията, съобщи пресцентърът ѝ. Конгресът ще трябва да избере членове на Националния съвет на партията, както и председател и членове на Общопартийната контролна комисия. Това се налага, той като мандатът на настоящите национални партийни органи изтича. Предложенията за кандидати се правят на общинските и на районните конференции и на делегатите на Конгреса.

За първи път в историята на БСП конгресът няма да избира председателя на партията. Кой да оглави БСП ще гласуват пряко редовите социалисти в цялата страна. Това се случи след промяната в устава на БСП, която инициира Корнелия Нинова. Изборът на председател ще се проведе не по-късно от 120 дни преди конгреса на партията. Първият тур ще бъде на 26 април, а 3 май е датата за евентуален втори тур на вътрешнопартийните избори.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова и Кирил Добрев са с най-много номинации за лидер, като общо 21 души са номинирани до момента. Нинова има 31 номинации, Добрев - 13, следван от Калоян Паргов, Красимир Янков и Костадин Паскалев с по 6.

Пред форума лидерът Нинова е заявила, че вътрешно-партийният избор за председател трябва да генерира политики, съобщи БНР. Тя е отбелязала, че правителството на ГЕРБ създава единствено кризи и че тя се съмнява, че ще бъде въведено машинното гласуване.

По повод вътрешно партийните отношения Нинова посочила, че не влиза в договорки за прекия избор за председател. Тя отрече такива договорки да има между нея и другият кандидат, събрал най-много номинации - Кирил Добрев.

Депутатът Антон Кутев БСП коментира, че номинацията на Кирил Добрев за лидерския пост ще консолидира избирателната активност.

„Това, че Кирил Добрев се кандидатира, ще доведе според мен до много по голяма вероятност да се съберат 50-те процента, защото ако имаш под 50 процента активност, изборът ще е невалиден, което би било тежък имиджов проблем за БСП“, каза Кутев.

Критики към работата на избирателната комисия

Сериозни критики към работата на избирателната комисия се чуха преди заседанието. Красимир Янков коментира, че изборът е порочен и той ще предложи  състава на изборната комисия да бъде променен. Централната комисия за пряк избор на председател на БСП ще обяви на 21 март имената на далите съгласие да участват в надпреварата.

„Прави се опит да се опорочи този избор. Вместо да имаме силата, че активираме цялата партия има  решения, които  са противоуставни срещу правилата, които са приети от избирателната комисия. Аз съм предложил всички решения на избирателната комисия по прекия избор да бъдат отменени, които са противоуставни, да бъде освободен този състав и да бъде избран нов, който да не опорочава избора“, каза той.

Депутатът Весела Лечева заяви, че изборът се провежда при конструктивни правила и координацията е добра. По думите ѝ не може да се говори за натиск върху местните структури.

„Моите наблюдения за досега дотук проведените събрания изключително конструктивно. От нас имаше разбиране затова, че има много добри кандидати, в смисъл има различни мнения по отношение на лидера, но в крайна сметка това е една добра възможност всеки да изложи своите идеи, политики, движение на управлението на БСП на държавата“.

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев е разтревожен

Лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев изрази тревогата си, че прекият избор за лидер на БСП се провежда при неясни правила, а най-лошото е, че няма никакви политически идеи, които да обединят социалистите. Станишев предупреди, че има опасност БСП да се занимава сама със себе си без да се вгледа в проблемите на хората.

 

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Корнелия Нинова поиска специални мерки за общините

29.03.2020

116
Властта на Борисов вече е безконтролна

28.03.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

11809 10
Парламентът спира с редовните заседания

26.03.2020

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

3418 42

Коментари

Guro Gurov

Лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев изрази тревогата си, че прекият избор за лидер на БСП се провежда при неясни правила

и обяснете му ги на човека бе, за хора в неравностойно положение, бавно стоплящи и изобщо нестоплящи трябва да се полагат по специални грижи.

Ми така де - и те имат права.

 

Zmeja

Щом лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев е тревожен, значи се върви по правилен път.

чугуналенина
снимка на чугуналенина

Луков маpш не мое, куков маpш нема спиpка... 

Guro Gurov

То и ти немаш, ама "Св. Наум" май претъпкан, та минаваш гратис.

чугуналенина
снимка на чугуналенина

Таваpиш гуpел гуpов, нема исписване, а? Съдба неизлечима... не оставихте места и у психушките... 

Скрудж

Безродници! На девети май да провеждат конгрес. А кой ще минтингува за День победы?

Дори и Носок-а ще е на Красная площадь!

fractal
снимка на fractal

Септември ще бъде маи 9,10

Както е казал никола гешев 50 години им давам в случая 50 конгреса 45 години стигат

+- 5 години /конгреса

 

Памфуций
снимка на Памфуций

Това, че Кирил Добрев се кандидатира, ще доведе според мен до много по голяма вероятност да се съберат 50-те процента, защото ако имаш под 50 процента активност, изборът ще е невалиден, което би било тежък имиджов проблем за БСП“, каза Кутев.

 

??

Bozhilko

Таман ще могат да заведат гостите от западна Европа да помахат с червени знаменца на най-големия паметник на Червената амия извън СССР. И да се ядосват, че и тях не са ги освободили братушките. Станиш и Бокова със сигурност са им разказали колко хубаво е било в почивните станции на ЦК-то. А можеше и на Ривиерата да има станции на ЦК на френската комунистическа партия.

Ognian Georgiev
снимка на Ognian Georgiev
Интересен феномен-на русофилите и бившите комунисти децата им получават визи и учат в САЩ,а русофобите учат е СССР и Русия
Bozhilko

Ама всички ли учещи в Русия са от русофобско потекло или има изключения?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×