Медия без
политическа реклама

Летопис на смутното време

Полифоничен концерт за Златен пръст и компромис

01 Май 2018

Тази публикация представлява стенограма от телевизионен разговор, в който се разисква посещението на Волен Сидеров в Крим - изглежда това е имиджов проблем за правителството. Преди да пристъпим към стенограмата обаче искаме да изместим координатите на критиката срещу атакиста.
В Крим Сидеров даде интервю за Правда.ру на ужасно развален руски език - човекът, смятан едва ли не за матрьошка на Путин в България, говори руски по-зле, отколкото Бареков - английски. Волен не можа да се сети дори за думата уровень (ниво) - та му я подсказа главната редакторка, която го интервюира. Не приемаме, че това е лицето и особено устата на русофилията в България.
***
Антон Хекимян, bTV: Вицепремиерът Томислав Дончев - гост на предаването, добро утро!... Как сте, г-н Дончев?
Томислав Дончев, ГЕРБ, МС: Аз трябва да съм винаги добре. Това ми е професионален ангажимент. 
АХ: Дано да е така! Волен Сидеров в Крим - проблем ли е за управлението на ГЕРБ и специално за вас? 
ТД: Г-н Сидеров може да ходи, където пожелае. Той няма запрещение или някакви ограничения, свързани с придвижването. Приемам въпроса, ако беше го командировал министър-председателят. Това очевидно е невъзможно, защото г-н Сидеров не е на служба в Министерския съвет. 
АХ: Добре, той не е командирован, но той е част от част от управлението, част от коалицията, от мнозинството.
ТД: Това е, това е, това е безспорно! Дали има известна доза полифонИя, ако ме питате, в управлението - безспорно има. Различни партии, различни виждания, в някои отношения - доста различни. И това не е нищо необичайно, когато говорим за коалиционно управление. Както съм казвал и аз неведнъж - даже би било по-скоро подозрително, ако от различни партии всички лидери говорят едно и също. Защо тогава са различни партии?
АХ: Е, добре, но някои от нещата са проевропейски, другите са, така, с по-източен уклон. 
ТД: За това изцяло мога да се съглася с вашата констатация. 
АХ: Преди малко Петър Курумбашев беше на гости в предаването и каза: БСП, подкрепяно от "Атака", е проблем, но ако ГЕРБ е подкрепян от "Атака", не е проблем. Вие приемате ли подобна критика?
ТД: Не. (Пауза.) Искате кратък отговор - не. 
АХ: Ами искаме може би и задълбочен отговор. Когато управляваше БСП, беше проблем Златния пръст на Волен Сидеров 
ТД: Има разлика дали се подкрепя тихомълком и дали подкрепата е явна, на базата на подписано коалиционно споразумение. Както сме коментирали и тогава - дали една подобна конструкция управленска е лесна? Не, в никакъв случай не е лесна. Дали има в нея компромиси - да, безспорно компромиси има. И ако някой би задал въпроса дали компромисите са много големи, аз бих задал веднага контравъпроса - каква беше алтернативата? Каква друга нормална работеща управленска конструкция би могла да се получи? 
АХ: Само че тази полифония в управлението може би създава смут и от страна на населението. Защото - вижте сега: "Европейските либерали поискаха за пореден път Борисов да се разграничи от Патриотите". Това дали ще се случи, вие ще се разграничите ли? 
ТД: Значи, ако първо обърна внимание на предишния въпрос, нашата задача не е да създаваме смут у населението в населението, както казахте. Нашата задача е да вършим работа и да постигаме резултати. 

Още по темата