Медия без
политическа реклама

Хр. Иванов: Ако сега няма кабинет, няма да има и след местните избори

"Ако третият мандат отиде в ДБ, имаме шанс за правителство преди края на януари", смята Томислав Дончев

13 Яну. 2023
Според Христо Иванов е изключително важно третият мандат да се реализира
БГНЕС
Според Христо Иванов е изключително важно третият мандат да се реализира

"Ако не се реализира третия мандат, редовно правителство няма да има и до ноември, т.е. и след местните избори". Тази мрачна прогноза направи съпредседателят на ДБ Христо Иванов пред предаването "Панорама" по БНТ.

По думите му в сегашната ситуация има доста причини да се мисли, че надделяват импулсите да се ходи на избори. Според него обаче има огромно количество аргументи да се направи правителство точно сега с третия мандат. "Ако сега не хванем политическия прозорец за Еврозоната, не е ясно кога ще се отвори той. Трябва да започне и процесът за модернизация на армията, работата по Плана за възстановяване и устойчивост, за да се промени начинът на живот", каза Иванов, прогнозирайки, че ако това не стане сега, няма да може да се случи и занапред.

Според него се правят риалити формати от изборните кампании, което прави трудно намирането на допирни точки в последствие. "Сега е изключително важно да спрем тази тенденция", призова Иванов. По думите му всеки, който иска да се съхрани като партия, не би искал да получава третия мандат, но макар и с нежелание, "Демократична България" подхождат към ситуацията с изключителна отговорност.

"Българското правителство трябва да си възстанови контрола върху всички обекти от критичната инфраструктура, това не означава национализация, а българската държава да има резервни механизми за реакция", допълни още Христо Иванов по повод решението на Народното събрание да се създаде "особен търговски управител", който да действа от името на правителството в обекти от критичната инфраструктура, свързани с националната сигурност в енергийния сектор.

"Ако третият мандат се даде на ДБ, има шанс да имаме кабинет преди края на януари", изрази оптимизъм Томислав Дончев, зам.- председател на ПГ от ГЕРБ. По думите му и нови избори няма да развържат политическия възел, ако не се промени начина на правене на политика, "при който самоидентификацията на част от политическите сили минава през това кого не харесват". "Това не е достатъчно. Може би е достатъчно да влезеш в парламента, но изобщо не е достатъчно, за да се състави управляващо мнозинство или да се свърши някаква полезна работа", допълни той. Според Дончев партиите трябва да се научат да си подават ръце. Относно съдебната реформа, за която настояват от ДБ, той посочи, че въпросът е не дали и кога, а как да се направи тя. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата